Njemački mediji komentarisali aferu “selefije”

Politika

Afera “selefije”, u kojoj se navodi kako su hrvatski obavještajci vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za prenos oružja u bh. mesdžide, potreslo je region. Međutim, o ovoj temi zainteresirali su se i mnogobrojni svjetski mediji, a među njima i ugledni njemački Di Tagescajtung.

 

U članku ovog lista sa sjedištem u Berlinu navodi se kako je do ovog trenutka već ispitano nekoliko visokopozicioniranih osoba u BiH, a među njima su istakli ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

 

Isto tako, na svojoj veb stranici ovaj njemački medij naglašava kako je kompletan slučaj mogao dobiti svoj preokret kada su tri osobe posjetile Ambasadu BiH u Sloveniji kako bi ambasadoru Veljku Obrenoviću navodno otkrili dodatne detalje u vezi s istragom.

 

Naime, Di Tagescajtung podsjeća kako je Žurnal nedavno objavio istraživački tekst u kojem navodi kako su pripadnici Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske vrbovali selefije da prenose oružje iz Hrvatske u bh. mesdžide s ciljem da opravdaju navode predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o navodnom organizovanju terorizma u BiH.

 

Još je zanimljivije to što Di Tagescajtung spominje kako iza kompletnog ovog projekta stoji sami vrh hrvatskog političkog establišmenta kojem je glavni cilj da stvori adekvatne preduslove za uspostavljanje trećeg entiteta u BiH, prenosi Klix.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *