Višković: Osporavanje Dana RS ne vodi ka pomirenju u BiH

Politika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da zaključci Glavnog odbora SDA koji se uglavnom bave Republikom Srpskom i nedavna odluka Ustavnog suda kojom se osporava 9. januar ne vode ka pomirenju u BiH, te da je sve tempirano zbog formiranja vlasti na nivou zajedničkih institucija.

 

Višković je rekao da izgleda da je jedino Republici Srpskoj stalo do BiH i da je jedino ona želi sa dejtonskim nadležnostima.

 

– Oni koji se kunu u BiH rade sve da nestane BiH. Mi im želimo svu sreću na tom putu, ali moraju biti svjesni da će, ukoliko se ova zemlja raspadne, oni biti krivci, a ne Republika Srpska – rekao je Višković novinarima u Milićima, gdje prisustvuje obilježavanju Dana opštine.

 

Komentarišući odluke Glavnog odbora SDA koji u jednom zaključku navodi da je presudom Radovnu Karadžiću “potvrđena istina o genocidnom projektu”, Višković je naveo da je optužba ili želja SDA jasna, ali da nema nikakvo utemljenje “ni u pravu, ni u zakonu ni u normalnom razumu”.

 

– Zaista je teško komentarisati nešto što se graniči sa nečim što nije normalno – istakao je Višković.

 

Prema njegovim riječima, oni to sad temelje na osnovu presude Karadžiću, koja je presuda pojedincu i nije kolektivna srpskom narodu i Republici Srpskoj.

 

– Mislim da je loše to što rade iz Federacije BiH i odluka Ustavnog suda BiH od prije nekoliko dana, sada zaključci Glavnog odbora SDA ne vode ka pomirenju u BiH – smatra Višković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *