Čović: DF neće biti u pregovorima o vlasti

Politika

Predsjednik HNS-a Dragan Čović poručio je nakon današnje sjednice ovog tijela da je formiranje Savjeta ministara BiH usaglašeno između tri politička bloka i da sada moraju razgovarati o raspodjeli resora.

 

Poručio je da Bakir Izetbegović predvodi blok stranaka među Bošnjacima i da u pregovorima neće biti Demokratske fronte.

 

Hrvatski narodni sabor je na današnjoj sjednici, prema riječima Dragana Čovića, usvojio poslovnik o radu, imenovao za predsjednika Glavnog vijeća Božu Ljubića, pripremio program rada, ali i raspravljao o kadroviranju.

 

“Raspravljano je, također, o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, nakon čega je dogovoreno da HNS uspostavi jedan od odjela koji se bavi pravnim i ustavnim pitanjima, kako bismo potom otvorili jednu tribinu vezanu za ustavne izmjene”, rekao je Čović.

 

Naveo je da će biti inicijatori jedne aktivnosti kako bi se mogli održati izbori u Mostaru.

 

Čović je naveo da je za Savjet ministara sve spremno i da očekuje da uskoro završe posao.

 

“Izjava je usaglašena između tri politička bloka. Došli smo u fazu da moramo razgovarati o raspodjeli resora. Ja čekam ovih dana inicijativu da što prije sjednemo da ne bismo došli u druge probleme. Trebat će nam 30-ak dana. Ne vidim nikakvih tehničkih problema”, kazao je Čović.

 

Upitan da li je DF poželjan kao partner, Čović je kazao da među Bošnjacima SDA, odnosno Bakir Izetbegović, predvodi blok stranaka.

 

“Stvar je SDA koga će oni imati u tom bloku. U pregovorima neće biti DF-a, već samo ove tri stranke”, poručio je Čović.

 

Naveo je da HNS razgovara sa svim partnerima kada je riječ o federalnoj vlasti.

 

“Prva tačka treba biti izborno zakonodavstvo, bez toga nećemo ni ulaziti u vlast”, istakao je on.

 

Čović je prokomentarisao sramne navode o Herceg-Bosni, ponovivši da je ona ugrađena u Dejtonski okvir isto kao druge dvije strane.

 

“Hrvati su u nekom drugom području imali problema, Bošnjaci u nekom drugom. To je stav koji ću hiljadu puta ponoviti, bez želje da nekog povrijedim”, rekao je Čović.

 

Poručio je da je komentarisao samo presudu Jadranku Prliću i nijednu drugu.

 

klix.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *