Mektić: Još jedan skandal državnog tužilaštva

Politika

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o neprovođenju istrage protiv tri osobe u slučaju vrbovanja selefija od strane Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske. Istovremeno, donesena je odluka da se nastavlja rad na ovom predmetu.

 

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i jedan od onih koji su saslušani u prostorijama Tužilaštva BiH u navedenom predmetu za Klix.ba je kazao da drugačiju odluku nije ni očekivao te da se radi o još jednom skandalu u režiji državnog tužilaštva.

 

“Ja sam na početku, čim je Tužilaštvo ekspresno otvorilo istragu, rekao da oni neće ništa uraditi. Oni zbog jakih rodbinskih veza su imali isključivi motiv skidanja odgovornosti sa tih pojedinaca, prvenstveno mislim na Miju Krešića i Matu Đakovića koji su bliski srodnici glavne tužitečjice Gordane Tadić. Ekspresno otvore, sprovedu kao fol neku istragu i da onda objave da nema elemenata”, kazao je Mektić.

 

On ističe skandaloznim činjenicu da je istraga obustavljena jer nema elemenata, ali da je u saopćenju Tužilaštvo kazalo kako se nastavlja rad na tom predmetu.

 

“Šta onda imate dalje raditi ako nema elemenata!? To je nebuloza i glupost. Ko je lud, ali potpuno lud, on je mogao provjerovati u iskrenu namjeru Tužilaštva BiH. Tužilaštvo BiH je u službi mafije, pojedinaca i određenih političkih elita. To je jedna velika bruka i sramota”, mišljenja je prvi čovjek Ministarstva bezbjednosti BiH.

 

Mektić naglašava da Krivični zakon BIH ne poznaje ono što tvrde iz državnog tužilaštva.

 

“Ako nema elemenata, šta se onda više ima tu raditi? Ako ima, onda nije trebalo obustavljati istragu. Upadaju u vlastite nebuloze, to je naprosto nevjerovatno”, rekao je Mektić.

 

Slovenački mediji danas su objavili informaciju o djelovanju pripadnika SOA-e na području Slovenije. Portal 24ur piše da je SOA neovlašteno prisluškivala slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i zastupnice Slovenije, a da iza prisluškivanja stoji čovjek kodnog imena “Davor mehaničar”

 

Mektić za Klix.ba ističe da se radi o identičnom načinu rada kao što je zabilježen u našoj zemlji.

 

“Potvrdilo se isto djelovanje SOA-e u Sloveniji. Sve se poklapa, odnosno način izvršenja na koji su radili u BiH. I sada se potvrđuje činjenica da smo mi u BiH bili upravu. Sve vrijeme sam govorio to jer mi imamo materijalne argumente i djelovali smo na zaštiti interesa BiH”, prokomentarisao je Mektić.

 

On kaže da ga ne bi iznenadilo da Tužilaštvo BiH pokrene istragu za slučaj u Sloveniju, ako bude motivisano nekim poltičkim interesima ili rodbinskim vezama i da donese odluku da ni u Sloveniji nije bilo dejstva SOA-e.

 

“Oni rade prljave poslove za privatne interese i direktno protiv vladavine zakona u BiH. Kodno ime Davor mehaničar se pojavljivao kod nas, kao sada u Sloveniji. To potvrđuje činjenicu da je to zapravo to i da su radili i u BiH i da je princip rada isti”, zaključio je ministar.

 

Klix

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *