Za nabavku službenih vozila još 13 miliona maraka

Politika

Trenutno je u BiH u toku 156 tendera za nabavku službenih vozila čija se vrijednost procjenjuje na oko 13 milona KM.

 

Podaci su ovo baze Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), u kojoj su navedeni svi okončani tenderi, kao i oni koji se još vode kao otvoreni, a raspisani su ove ili najranije u toku prošle godine.

 

Poznato je da je BiH lider kada je u pitanju brojnost voznog parka. Limuzine naših funkcionera mnogo su skuplje nego vozila nekih evropskih lidera, a vrijednost motornih vozila u 75 institucija BiH iznosi nevjerovatnih 107 miliona KM.

 

Dok javnost već odavno upozorava da je broj automobila prevršio svaku mjeru, nekima ipak nije dosta, jer se tenderi i dalje raspisuju.

 

Iako su u tendere uračunata i vatrogasna vozila, skuteri, kombi vozila, kao i električni traktori za aerodrom, veliki broj ipak se odnosi upravo na službene automobile.

 

Među tenderima koji su na BIRN-ovoj bazi kategorisani kao „u toku“ „najskuplji“ je onaj koji je objavila Radio televizija Republike Srpske, u kome se traži 20 službenih vozila, a vrijednost tendera procijenjena je na skoro milion KM!

 

Na vrhu liste svakako je i onaj Opštine Gradiška, koji je raspisao tender za nabavku osam automobila, vrijedan 280.000 KM. Među tenderima je i onaj banjalučke Toplane, Ministarstva civilnih poslova, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, kao i Opštine Sokolac.

 

Među tenderima je i onaj Grada Trebinja, koji nabavlja vatrogasna vozila vrijedna 280.000 KM, tender su raspisali i u Domu zdravlja u Lakašima, u Vladi Brčko Distrikta, kao i mnogi drugi.

 

Vidljivo je da je među tenderima od prošle godine ostalo mnogo onih koji se odnose na vatrogasna vozila, vozila za civilnu zaštitu, kao i ostala vozila za sličnu upotrebu, dok su tenderi koji se odnose na kupovinu automobila za funkcionere mahom na vrijeme završeni.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *