BiH bi mogla da ostane bez članova u Savjetu Evrope

Politika

Savjet Evrope upozorio je danas Parlament Bosne i Hercegovine da ima još samo dva dana da predloži imena svoje delegacije Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PACE) – ili da u suprotnom rizikuje da u Skupštini nema bh. članova za cijelu 2019. godinu.

 

Ovo je jedna od rijetkih evropskih institucija gdje je BiH ravnopravna članica s ostalim zemljama EU.

 

Tiny Koks (Holandija, UEL) i Serhij Sobolev (Ukrajina, EPP/CD), izvjestioci za monitoring Bosne i Hercegovine od PACE-a, pisali su danas predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izražavajući zabrinutost zbog “visokog nivoa” mogućnosti da ‘”propustimo zakonski rok, a to je ponoć 6. aprila 2019. godine”‘.

 

“Prema pravilima PSSE, Parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Savjeta Evrope, ima pravo da pošalje delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali od januara 2019. godine ta mjesta su upražnjena. Starom sazivu Delegacije nije dozvoljeno da obavlja mandat u tehničkom smislu”, navedeno je u upozorenju koje je objavljeno i na zvaničnoj stranici Savjeta Evrope.

 

Iako je iz ove evropske institucije iskazano razumijevanje u kontekstu činjenice da pregovori o formiranju Savjeta ministara utiču na imenovanje bh. parlamentarne delegacije, istakli su da “odsustvo parlamentarne delegacije BiH u Skupštini je veoma loš signal o sposobnosti BiH da poštuje svoje obaveze u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”, prenosi “Avaz”.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *