Višković najavio zajednički sastanak o projektima koje će finansirati Srbija

Politika

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je danas u Beogradu dogovoreno da u Bijeljini bude održan sastanak najviših zvaničnika Srpske i Srbije sa gradonačelnicima i načelnicima lokalnih zajednica iz Srpske, na kojem će biti riječi o realizaciji projekata koje finansira Srbija.

 

Višković je naveo da je dogovoreno da kabineti u narednih nekoliko dana usaglase sastanak koji bi bio održan početkom maja u Etno-selu “Stanišići”.

 

Prema njegovim riječima, na tom sastanku bi učestvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić, kao i gradonačelnici Beograda, Novog Sada i drugi.

 

“Razgovaralo bi se o realizaciji ovih projekata, a otvorila bi se i pitanja dalje saradnje u realizaciji nekih budućih projekata za koje već sada pravimo planove”, rekao je Višković nakon sastanka sa Vučićem i Brnabićevom.

 

On je naveo da će Srbija kao pomoć za razne projekte u Republici Srpskoj izdvojiti 9,3 miliona evra, umjesto ranije dogovorenih oko 8,5 miliona evra,

 

Višković je naveo da su uvršteni projekti još nekoliko lokalnih zajednica i da je danas konačno usaglašena lista projekata.

 

On je rekao novinarima i da je zahvalio Vučiću za projekte koji su odabrani za skoro sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, te da je vrijednost tih projekata sada 9,3 miliona evra.

 

“Danas smo razgovarali i o ubrzavanju procedura izgradnje energetskih objekata na gornjem toku rijeke Drine, prije svega, o izgradnji `Buk Bijele`, gdje je već nešto urađeno”, dodao je on.

 

Prema njegovim riječima, riječ je o rješavanju imovinskopravnih odnosa, eksproprijaciji i dobijanju ekološke dozvola.

 

Višković je naveo da je i Vučić saglasan da što prije počne realizacija tog projekta.

 

On je rekao da je jedna od tema razgovora bio i komemorativni skup u Donjoj Gradini, 5. maja, koji zajednički organizuju vlade Republike i Srbije.

 

Višković je rekao da se na sastancima razgovaralo i o mnogo operativnih stvari.

 

“Izložili smo našu ideju o vraćanju poreza i doprinosa za realni sektor za povećanje plata za šta su veliko interesovanje pokazali i Vučić i Brnabićeva. Oni smatraju da je to dobra mjera i da će razmisliti da sličnu ili istu takvu na neki način kreiraju i u Srbiji”, dodao je Višković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *