Kazne za neprijavljivanje nasilja u porodici

Politika

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji je predložen za dnevni red predstojeće sjednice Narodne skupštine RS, predviđa nekoliko novina kada su u pitanju ova krivična djela.

 

Predlagač, odnosno Vlada RS, insistira da se ukine prekršajno kažnjavanje, te počinioci nasilja u porodici isključivo krivično gone, a predviđene su i nove novčane kazne za neprijavljivanje nasilja u porodici.

 

Prema ovom nacrtu zakona, novčanom kaznom od 300 do 900 maraka kazniće se za prekršaj građanin koji ne prijavi nasilje u porodici, a kao i do sada, predviđene su novčane kazne od 1.000 КM do 3.000 КM za zaposlene u obrazovnoj, socijalnoj i zdravstvenoj ustanovi, koji ne prijave nasilje u porodici.

 

Propisane su novčane kazne i za zaposlene u subjektima zaštite koji dođu do saznanja da je učinjeno, ili da postoji i najmanja sumnja da je učinjeno nasilje u porodici, a to ne prijave, dok će zakonsku odgovornost snositi policajac koji ne postupi u skladu sa obavezama iz ovog zakona.

 

Jedna od važnih novina u ovom zakonu je i da se proširuje krug osoba koji mogu biti počinioci i žrtve.

 

“Proširuje se krug i na lica koja su međusobno bila ili su još uvijek u emotivnoj ili intimnoj vezi, nezavisno od toga da li počinilac dijeli ili je dijelio domaćinstvo sa žrtvom”, stoji u novom zakonu.

 

Među novostima je i da će žrtva ubuduće imati pravo da odabere osobu u koju ima povjerenja, a kojoj će biti omogućeno da je prati prilikom preduzimanja svih radnji nadležnih službi.

 

“Nadležni organi su obavezni da omoguće prisustvo lica od povjerenja u svim postupcima i radnjama u koje je uključena žrtva”, navodi se u novom zakonskom rješenju.

 

“Nasilje u porodici mora biti isključivo krivično djelo. Svi učinioci, pa i maloljetni, procesuiraju se u skladu sa odredbama zakona kojim se propisuju krivična djela, a ne u prekršajnom postupku”, podvučeno je u nacrtu zakonu.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *