Ivanić: Zakona o Ustavnom sudu BiH nema bez promjene Ustava

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da treba donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH, ali da se to ne može dogoditi bez promjene Ustava BiH jer je u njemu određeno postojanje stranih sudija.

“Oni koji pokreću to pitanje trebalo bi da ubijede i Bošnjake. Ako to ne mogu, bitka oko Ustavnog suda BiH treba da se vodi nekim drugim sredstvima”, rekao je Ivanić.

On je za “Euroblic” ocijenio da će SDA prva tražiti odlazak stranih sudija “ukoliko donesu odluku koja je kontra njima”, te da bi se to moglo dogoditi relativno brzo.

Ivanić je naglasio da BiH ne može dobiti status kandidata za EU ako bude imala strance u organima vlasti i OHR, te da će se u jednom trenutku organi BiH morati odlučiti.

Kada je u pitanju evropski put BiH, Ivanić procjenjuje da bi se odgovori na Upitnik Evropske komisije mogao sačiniti za devet mjeseci, ali da je osim Upitnika potrebno riješiti optvorena pitanja poput izbora u Mostaru, odluke Sejdić-Finci, izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Naravno da je najveći dio problema unutar FBiH. U Srpskoj imate vlast koja je retorički jaka, ali u posljednjih šest godina nije napravila nijedan ozbiljniji problem institucijama BiH”, rekao je Ivanić.

Ivanić je istakao da on komunicira sa predsjednikom Srpske, ali da svako samostalno donosi odluke u okviru svojih nadležnosti.

“Što se tiče odnosa na drugim nivoima vlasti, bilo bi prirodno da članovi Savjeta ministara BiH sjedaju sa Vladom Srpske. Koliko znam, nije bilo spremnosti za saradnju iz Vlade”, rekao je Ivanić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *