Komšić: Hrvatska da obustavi progon građana BiH

Politika

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine informisano o pojavama vrbovanja bh. građana za šta se tereti Bezbjednosno-obaveštajna agencija (SOA) Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić traži od zvaničnika Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana.

 

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Komšić je još jednom pozvao bosanskohercegovačke pravosudne i bezbednosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država.

 

Ministarstvo bezbednosti BiH nedavno je dostavilo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine informaciju o aktivnostima hrvatskih obavještajaca i diplomata na navodnom naoružavanju selefija u toj zemlji, prenio sarajevski portal Klix.

 

Direktor Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) Hrvatske Daniel Markić nedavno je priznao da su hrvatski obavještajci razgovarali s državljanima Bosne i Hercegovine uprkos tome što je prva reakcija hrvatskih vlasti bila, prema Mektićevim tvrdnjama, “politikantske konstrukcije”.

 

Tužilaštvo BiH nedavno je saopštilo da je donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv zamenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Ðakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli, jer ni direktor OSA-e, ni svjedok H. Č., a ni ostali predstavnici bezbjednosnih agencija u BiH nisu potvrdili tačnost navoda Dragana Mektića i novinara Avde Avdića.

 

Nasuprot toga Tužilaštvo je naredilo je sprovođenje istrage protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *