Čović i Vučić za intenzivniju saradnju država

Politika

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Mostaru su razgovarali o intenziviranju saradnje dvije države.

 

– Razgovarali smo o svim temama saradnje BiH i Republike Srbije, o pitanjima našeg priključenja Evropskoj uniji, našoj privrednoj saradnji, čisto da vidimo kako dalje možemo unaprijediti našu daljnju saradnju – izjavio je Čović nakon sastanka.

 

Na novinarsko pitanje da li je bilo riječi o NATO integracijama, Čović je odgovorio kako je to tema o kojoj će se još dugu u budućnosti razgovarati.

 

– Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije – dodao je Čović.

 

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da niko od bošnjačkog političkog vrhu danas nije došao u Mostar, Čović je odgovorio kako je to loš potez.

 

– Tražili su da dodatno protokolizujemo poziv za gospodina Džaferovića i gospodina Zvizdića, juče su otkazali, a nešto slično se dogodilo i prošle godine. Mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor – kazao je Čović. Dodao je kako će predsjednik SDA Bakir Izetbegović u srijedu doći u Mostar kako bi se nastavili razgovori o formiranju vlasti na državnoj razini.
Vučić je podsjetio da već petu godinu zaredom dolazi na otvaranje Međunarodnog sajma privrede.

 

– Uvijek sam ovdje dobro dočekan i zahvalan sam gospodinu Čoviću na gostoprimstvu. I ove godine imamo srpske kompanije iz različitih dijelova Srbije koje su se došle predstaviti na mostarskom sajmu. Žao mi je što ih nije više i vjerujem da će sljedeće godine to biti u puno većem obimu – rekao je Vučić.

 

Dodao je kako želi da se srpski proizvodi prodaju u Širokom Brijegu, Mostaru i Grudama, a da se proizvodi iz Širokog Brijega, Mostara i Gruda prodaju u Beogradu i Novom Sadu.

 

– Želim još tjesniju saradnju Srbije i BiH. Tako smo 2015. godine imali razmjenu od milijardu, a 2018. to je dostiglo 1,873 milijardi. Ove godine očekujemo razmjenu od dvije milijarde. Za nas je BiH ključni privredni partner i moje prisustvo ovdje je razumljivo i normalno – poručio je predsjednik Srbije.

 

Dodao je kako bez obzira na teško istorijsko naslijeđe i razlike u stavovima na ono što se u prošlosti dešavalo treba “graditi budućnost u miru i stabilnosti u sve većem razumijevanju i sve bližoj suradnji”.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *