DEMOS traži mjesečnu platu za majke sa četvoro ili više djece

Politika

Demokratski savez (DEMOS) Narodnoj skupštini RS dostaviće inicijativu da majke sa četvoro i više djece dobijaju prosječnu platu u Srpskoj i da svako dijete prima dječji dodatak.

 

– Za DEMOS je biološki opstanak na ovom području prioritet, možemo imati najbolju putnu infrastrukturu i fabrike, ali nećemo imati ko da radi, jer se stanovništvo seli i sve nas se manje rađa. Zato ćemo uputiti inicijativu da se zakonski ustanovi zvanje majka, koje bi podrazumijevalo da žene sa četvoro i više djece ostvaruje pravo na prosječni lični dohodak, kao i i inicijatu za izmjene postojećeg Zakona o dječjoj zaštiti RS – rekao je predsjednik trebinjskog DEMOS-a Slaviša Janković.

 

On je na konferenciji za novinare naveo da se izmjene odnose na član 18, po kojem pravo na dječji dodatak ima drugorođeno, treće i četvrto dijete u porodici.

 

– Po tom članu ni peto niti ostala rođena djeca, na žalost, nemaju dječji dodatak. Mi tražimo da se to pravo ostvaruje već sa prvim djetetom, kao i da se stopa doprinosa na platu, za izdvajanje za dječji dodatak sa postojećih 1,7 odsto vrati na ranija dva odsto – kaže Janković.

 

Trebinjski gradski odbor DEMOS najavio je i pokretanje inicijative prema gradskoj upravi za prioritetno zapošljavanje najboljih srednjoškolaca i studenata kako bi se spriječio odliv mladih iz Trebinja.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *