PREGOVORI
SDA ipak traži formiranje dva nova ministarstva

Politika

SDA je kao rješenje za prevazilaženje nesuglasica u vezi sa raspodjelom resora u budućem sazivu Vijeću ministara BiH ponudila formiranje dva dodatna ministarstva na državnom nivou. Nezvanično, riječ je o ministarstvu za EU integracije i ministarstvu poljoprivrede.

 

Delegacija SDA iznijela je ovaj prijedlog na jučerašnjem sastanku sa SNSD-om, ali to za ovu stranku nije bilo prihvatljivo.

 

Ovu informaciju potvrdio je danas član Predsjedništva SNSD-a i šef poslaničkog kluba ove stranke u Parlamentu BiH.

 

“Tačna je informacija. Željeli su da vide da li postoji spremnost da mi to prihvatimo. Za nas je ta mogućnost neprihvatljiva, jer nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom”, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, te poručio:

 

“Neprihvatljivo je praviti matematiku da bi neki Bošnjak iz SDA ostao u Vijeću ministara BiH ili da neko iz reda ostalih iz DF-a uđe u Vijeće ministara BiH, a pri tome kršiti Ustav. Moraju tražiti druge partnere za to”.

 

Govoreći o zastoju u formiranju vlasti, Košarac je ocijenio da je lider SDA Bakir Izetbegović želio dobiti na vremenu i uključiti još jednog partnera iz FBiH.

 

“To je legitimno pravo, koje mu ne sporimo. Ali u distribuciji pozicija u Vijeću ministara, Izetbegović mora da bude zadovoljen ‘B’ komponentom, a ne da se pokušava iz kvote koja pripada RS, a to su tri ministarska mjesta, dati mjesto strukturi koju je Izetbegović doveo. Mi to nećemo. Neka SDA iz kvote koja pripada Bošnjacima da mjesto DF-u”, kategoričan je Košarac.

 

On je ponovio od ranije poznate zahtjeve SNSD-a kada je u pitanju Vijeće ministara – tri ministarska mjesta i pozicija predsjedavajućeg.

 

“Ni Bakiru Izetbegoviću niti bilo kome nećemo dozvoliti da ulazi u kvotu koja po Ustavu pripada RS. To je naše ustavno pravo zagarantovano Dejtonskim sporazumom”, dodao je Košarac.

 

Kako je naveo, ukoliko SDA nastavi sa uslovljavanjem, SNSD ima spreman model budućeg postupanja.

 

“Model je vrlo jasno isprojektovan, sa vrlo jasnim aktivnostima i političkim potezima, u skladu sa Ustavom i zakonima. To je što mogu da kažem”, rekao je on.

 

Košarac je kazao i da je poslanički klub SNSD-a u Parlamentu BiH danas održao sjednicu na kojoj su analizirane mogućnosti pokretanja procedura izmjena zakona, kako bi se, kako je rekao, RS vratile ustavne nadležnosti, te kako bi se BiH umanjile nadležnosti koje je dobila intervencijom visokih predstavnika.

 

Vijesti.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *