Magazinović: Nije poznato koliko je novca BiH dobila za pomoć migrantima

Politika

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je juče da već godinu čeka odgovor od Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, na pitanje o novčanim sredstvima koja su došla u BiH kao pomoć za ublažavanje posljedica migrantske krize.

 

Magazinović je za Avaz rekao da je prošle godine još u julu prvi put tražio ovu informaciju, zatim i u septembru, pa i u februaru ove godine.

 

– Nikada nisam dobio odgovor. Prije nekoliko dana sam tražio odgovore i od Ministarstva bezbjednosti BiH, ali mi ni oni nisu odgovorili – rekao je Magazinović.

 

Kako je pojasnio, teško mu je da se usudi da kaže koliko je BiH dobila novca za pomoć u rješavanju migrantske krize, ali da je evidentno da se sve krije. Samo Evropska komisija je saopštila da je dala 7,5 miliona evra pomoći. Zatim su kasnije opet pomagali. Veliki je to novac. Ali, ovdje je pitanje ko upravlja tim novcem i šta se sa njim radi. Krije se koliko je novca ušlo za koju svrhu i ko je to potrošio – tvrdi Magazinović.

 

On je potvrdio da je na stotine primjera da ljudi iz Krajine, koji su najviše pogođeni krizom, tvrde da novac nikada nisu vidjeli.

 

– Ovdje treba vidjeti ko iznajmljuje objekte za smještaj migranata, po kojoj cijeni i uz čiju saglasnost. Vrlo važan je i taj aspekt jer će se onda vidjeti ogromna neorganizovanost. Uostalom, ovo nije prvi put da institucije nešto pokušavaju sakriti. Ovdje se ne zna šta je gore, ili da kriju ili da ne znaju koliko su novca dobili i kako se on troši – kaže Magazinović.

 

I Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže za Avaz da od Vijeća ministara BiH ni bilo koje državne institucije za sve vrijeme trajanja migrantske krize nisu dobili ni marku.

 

– Sve smo sami finansirali dok nisu došle humanitarne organizacije, koje ih sada hrane i koje su objezbjedile smještaj. Istina, mi smo preko nekih projekata dobili novac od ambasada Velike Britanije, Švedske, Evropske unije, ali direktno od Savjeta ministara nismo nikada dobili ništa – kaže Fazlić.

 

Avaz

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *