Petković traži raspravu o Zakonu o zaštiti od klevete

Politika

Poslanik Ujedinjenje Srpske i advokat Milan Petković kazao je tokom zasjedanja parlamenta Srpske da je neophodno izmjeniti Zakon o zaštiti od klevete jer su sudovi u posljednje vrijeme zauzeli praksu da se novinari kažnjavaju za neku izjavu koju su objavili u svom mediju, a ne i oni koji su tu izjavu dali.

 

Petković je kazao kako je potrebno otvoriti i raspravu i u vezi s tim da li kleveta treba ponovo biti tretirana kao krivično djelo, kao što to već ima u nekim zemljama u okruženju.

 

– Ovu oblast treba dobro i kvalitetno riješiti, i o tome treba voditi širu raspravu. Isto tako, treba otvoriti raspravu o izradi novog Zakona o zaštiti od klevete, jer postoji mogućnost napredovanja u ovoj oblasti. Treba jasno definisati ko je odgovoran za klevetu – da li samo autor teksta ili i lice koje je iznijelo klevetu – naveo je Petković.

 

Odgovarajući Petkoviću na postavljeno pitanje, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović kazao je da u ovogodišenjem programu rada Vlade Srpske nije predviđeno donošenje novog Zakona o zaštiti od klevete, ali da je spreman da razgovara i čuje prijedloge.

 

– Program rada za ovu godinu je donesen ali to ne znači da ovo pitanje ne može da se pokrene i da se na njemu radi – kazao je Kasipović.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *