Kako je SNSD izgurao SDA-ovog ekstrema Mešića za predsjednika Skupštine grada Prijedor?

Politika

Po prvi put nakon 90-ih godina SDA je od juče dio gradske vlasti u Prijedoru. Izboru Ajdina Mešića, najvećeg ekstrema ove partije u Prijedoru na mjesto predsjednika gradske skupštine najveći doprinos je dao SNSD koji je glavni organizator i lobista promjene skupštinske većine u ovom gradu, tvrde za Insajder odlično obaviješteni izvori.

Godinama unazad okosnicu vlasti u Prijedoru činio je DNS i za to vrijeme ovaj grad je bio primjer uspješne jedinice lokalne samouprave u svakom pogledu. Bezrezervnu podršku svih proteklih godina DNS je imao u SDP-u, čiji je član Sead Jakupović juče smjenjen sa mjesta predsjednika lokalne skupštine, a na njegovo mjesto je postavljen član SDA Ajdin Mešić.

 

– Riječ je o čovjeku koji je najoštrije reagovao na govor šefa Kluba odbornika SNSD-a Dragoslava Kabića, sredinom prošle godine, kada je Kabić na Skupštini grada Prijedora tražio da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, i rekao da je sve to bošnjačka propaganda, te da Bošnjaci i Hrvati nikada u Prijedoru nisu morali nositi bijele trake.

 

Mešić je tom prilikom demonstrativno napustio zasjedanje skupštine i nakon toga izjavio:

 

“Kabić je zloupotrijebio aktuelni čas te je cijele četiri minute prosipao uvrede na račun bošnjačkih i hrvatskih žrtava, iznosio notorne neistine, revizionističke stavove povodom haških presuda te, negirajući zločin, zatražio od Skupštine izjašnjenje o bijelim trakama. Ono što je nas pogodilo, osim što smo se osjećali i sami uvrijeđenima, je i reakcija predsjednika Skupštine Sejada Jakupovića”.

 

Jakupović (SDP) se tada ponašao krajnje razumno i rekao da je Prijedor kompleksna sredina u kojoj se mora tražiti balans i spuštati tenzija.

 

Ipak, samo osam mjeseci nakon burne sjednice prijedorske skupštine, situacija se potpuno okrenula pa je SNSD-u postao prihvatljiviji SDA-ov ekstremni Mešić, od SDP-ovog umjerenog Jakupovića.

 

– Po društvenim mrežama se komentariše da je Mešić blizak bošnjačkim ekstremističkim pokretima, kao i da bi vrlo brzo sa mjesta predsjednika skupštine grada Prijedora mogao pokretati inicijative kao što su postavljanje zastave BiH ispred zgrade gradske uprave u Prijedoru, izgradnja spomenika ubijenoj bošnjačkoj djeci, promjena imena sela Petrovo u stari naziv Ćela… Za to su se, uostalom, odbornici SDA godinama i zalagali u Prijedoru.

 

SNSD-ovo uporno višemjesečno nastojanje da sruši DNS-ovu vlast u Prijedoru moglo bi im se vratiti kao bumerang. Nikome od običnih građana u Prijedoru nije jasno zašto to čine, tim prije što SNSD uvijek voli da se diči da sa DNS-om ima višedecenijsku saradnju, najdugovječniju koaliciju na Balkanu – tvrde naši izvori.

 

insajder.in

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *