NSRS zaprimila odluku Ustavnog suda BiH o Danu republike

Politika

Narodna skupština Republike Srpske saopštila je da je danas zvanično zaprimila odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju člana Zakona o 9. januaru kao Danu Republike, ali naglašava da će Srpska i u buduće slaviti taj datum koji je zasnovan na osnovnim ljudskim pravima i slobodama građana da obilježavaju svoje značajne istorijske datume.

 

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je zvanično zaprimljena odluka Ustavnog suda BiH kojom se usvaja zahtjev dijela delegata jednog kluba u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske.

 

– U dostavljenoj odluci Ustavnog suda BiH, navedeno je da se ukida član Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi: `Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike`, koji, prema Pravilima Ustavnog suda BiH, formalno, prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u `Službenom glasniku BiH` – saopšteno je iz Narodne skupštine.

 

U saopštenju podsjećaju da je Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ vlasti, donijela Zakon o Danu Republike Srpske, kojim je 9. januar potvrdila kao sekularni praznik.

 

– Ističemo da su svi praznici Republike Srpske, uključujući i Dan Republike Srpske, zasnovani na demokratskoj volji građana, i da nijedan praznik ne ugrožava ni nacionalni, ni vjerski identitet konstitutivnih naroda. Poštujući iskazanu demokratsku volju građana, naglašavamo da će Republika Srpska i u buduće slaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske koji je zasnovan na osnovnim ljudskim pravima i slobodama građana da obilježavaju svoje značajne istorijske datume – poručuju iz Narodne skupštine.

 

U saopštenju se navodi da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, prije početka građanskog rata u BiH, i to je neosporna istorijska i politička činjenica koja se nijednom naknadnom odlukom bilo kod organa vlasti ne može mijenjati.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *