Godišnjica egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

Politika

Parastosom u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, obraćanjem zvaničnika Republike Srpske, te srpskih udruženja i polaganjem vijenaca u Savu, u Gradiški obilježavaju 24. godišnjicu srpskog egzodusa iz Zapadne Slavonije.

 

Podsjećamo, 1. i 2. maja iz zone pod upravom UN-a protjerani su Srbi iz Zapadne Slavonije, njihova naselja spaljena i uništena, a ubijeno ili se vodi kao nestalo 283 Srba od kojih 55 zena i 11 djece.

 

U znak trajnog sjećanja na ove žrtve Udruženje protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije u saradnji sa vlastima Gradiške u Republici Srpskoj priprema izgradnju spomenika. Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske rekla je danas u Gradiški da će se vlasti stalno boriti za interese Srba iz Slavonije i čuvati sjećanje na žrtve.

 

Krsto Žarković predsjednik Udruženja Srba Zapadne Slavonije upozorio je da ni poslije 24 godine niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Hrvatskoj. Preostala manjina koja se vratila živi veoma teško, bez osnovnih ljudskih prava i socijalnog statusa.

 

– Života za Srbe u Zapadnoj Slavoniji nema kao ni većeg povratka – rekao je Žarkovic. Pomen i program u Gradiški organizovali su Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, gradska uprava Gradiške i Udruženje protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

 

Vijence na spomenik stradalim Srbima ispred crkve u Gradiški položile su brojne delegacije. Među njima su Milorad Dodik, predsjedavajući Presjedništva BIH, Željka Cvijanović, predsjednica RS, te delegacije NS RS, udruženja srpskih logoraša, protjeranih Srba i drugi.

 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da su Srbi u prošlom i svim ratovima dali velike žrtve. Tragedija Srba u Zapadnoj Slavoniji je velika, teška i nemjerljiva a počinioci zločina nisu kažnjeni, kazao je Dodik, podsjećajući da je “Bljesak” teška i neprebolna srpska rana.

 

srpskainfo.com

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *