Dodik: BiH blokirana i propala zemlja

Politika

Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da je BiH blokirana i da se sve više pokazuje kao propala zemlja. Zatražio je od Incka da podnese izvještaj o radu visokog predstavnika. Do sada je samo to učinio bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

 

– Incko treba da podnese izvještaj ne samo o svom radu već i za raniji period. Ako to ne uradi znaći da krši Dejtonski sporazum – kazao je Dodik. Dodik je dodao da se Incko služi lažima i manipulacijama.

 

– Ostao mu je oprobani metod da nastavi napade i klevete na RS. Ne znam kako mu ne dosadi da laže – kazao je Dodik.

 

Dodao je da Incko uporno insistira na krivici RS.

 

– Nemoguće je da se sva istina o Srebrenici strpa u tih sedam do osam dana, a da se ništa nije dešavalo prije ili poslije tog perioda – kazao je Dodik komentarišući negativne reakcije oko formiranje komisije koja bi trebala da ispita događaje u Srebrenici u toku proteklog rata.

 

Dodik je istakao da RS nema nikakve koristi od BiH.

 

– Mi smo ovdje davno formirali srpsku reprezentaciju za zajedničke institucije. Hrvati takođe – dodao je Dodik.

 

Istakao je da od neformiranja Savjeta ministara najveće štete ima BiH. Dodik je kazao da uporedo sa opstrukcijama SDA ide i priča od Incka koju je predstavio u svom izvještaju, a koji su neki iskoristili za pozivanje da se počnu opet koristiti bonska ovlaštenja u BiH.

 

BiH je ušla u sivu zonu i nalazi se u kandžama neodgovornih političara koji sprečavaju formiranje Savjeta ministara BiH. Postojeći Savjet ministara nema legitimitet. Ako tome dodamo činjenicu da hrvatski političari ne učestvuju u njegovom radu, a srpski tamo vegetiraju – rekla je predsjednica RS Željka Cvijnanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

 

Ona je za blokiranje formiranja Savjeta ministara direktno optuzila SDA.

 

Dodala je da o RS ima dosta izmišljenih tema među kojima je i izvještaj koji je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko predstavio u Savjetu bezbjednosti UN.

 

Odbacila je sve navode iz izvještaja koji se odnose na RS.

 

– Ukidanje visokog predstavnika traže oni koji žele evropski put i ne znam šta je u tome loše – kazala je ona.

 

Predsjednica RS je odbacila i navode iz izvještaja koji se tiču formiranja rezervnog sastava policije navodeći da nije tačno da RS formira novu vojsku.

 

– Izvješaj koji je predstavio Incko nije za nas novost – navela je Cvijanovićeva.

 

Komentarišući upit evropskog izvjestioca Kristijana Dan Prede koji je uputio Evropskom parlamentu, a u kojem je naveo da se u RS negira genocid i veličaju ratni zločinci, Cvijanovićeva je kazala da su to obojena izvještavanja koja ničemu ne doprinose.

 

– U EU ima onih koji su racionalni, ali koji ne iznose svoje stavove sto je šteta – navela je Cvijanovićeva. Dodik je na to dodao da u RS postoji iskrena želja da se zadovolje istine u svrhu pomirenja.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *