PIK se oglasio povodom Dodikovih izjava

Politika

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIC) nedvosmisleno potvrđuje da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine te podržava ulogu koju one imaju kako u Bosni i Hercegovini tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija, navode iz PIK.

 

Predsjedništvo BiH je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obavezu osigurati fukcioniranje Oružanih snaga BiH – što je isključiva nadležnost države – te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje, prenosi N1.

 

– Mi podržavamo potpunu provođenja zakona u oblasti odbrane Bosne i Hercegovine, kojima se jasno definiše lanac komandovanja, dužnosti, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH – stoji u izjavi kojoj se Ruska Federacija nije pridružila.

 

Milorad Dodik je u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, između ostalog, ustvrdio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

 

Takođe je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, “jer je to njihov dan”.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *