Trivić: Problem duga Srpske nije beznačajan kako se želi prikazati

Politika

Ukupan javni dug Republike Srpske iznosi preko 5,6 milijardi maraka, a ne 5,1 milijardu kako se navodi u izvještaju koji je danas prezentovan u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

Kazala je ovo poslanica PDP Jelena Trivić tokom rasprave o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci-Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD) za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u BiH u iznosu od 10,9 miliona evra, što je 40 odsto ukupnog iznosa kredita za BiH koji iznosi 27,3 miliona evra.

 

Ona je istakla da u izvještaj o zaduženju RS nisu uračunati dugovi zdravstvenih ustanova u Srpskoj, koji su trebali da budu uračunati.

 

– Zdravstveni sektor je označen kao prioritet rada ove vlade, ali njihov dug i dalje rasti. Prema najnovijim podacima Poreske uprave Republike Srpske, koji se odnose na samo sedam zdravstvenih ustanova u Srpskoj na dan 31. mart, stanje njihovog duga iznosi 172 miliona maraka, dok je 31. januara ove godine taj dug iznosio 161 milion maraka – navela je Trivić.

 

Ona dodaje da će trebati vremena da se ti dugovi saniraju, te da smatra da je Vlada RS preoptimistično postavila svoje ciljeve u akcionom planu.

 

– Vrlo sam skeptična kada je u pitanju ispunjavanje tih ciljeva. Ako sada ovakve zdravstvene ustanove uvedete u trezor potopićete budžet Srpske – navela je Trivić.

 

Dodala je da problem ukupnog javnog duga Republike Srpske nije tako beznačajan koliko se želi prikazati.

 

– Budžet Srpske nije u opasnosti u smislu da bi mogla bankrotirati, ali nam ovaj nivo duga koči dalji ekonomski razvoj – istakla je Trivić.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *