Fild: LGBT prava su ljudska prava, BiH treba paradu ponosa

Politika

Kao britanski ambasador u Bosni i Hercegovini ponosno podržavam prava lezbijki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba, koja su osnovna ljudska prava, kao i borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, napisao je na svom blogu Metju Fild.

 

Britanski ambasador se oglasio povodom Međunardonog dana borbe protiv homofobije na svom zvaničnom blogu. Tekst prenosimo u originalu:

 

“Sedamnaesti maj je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, poznatiji pod kraticom IDAHOBIT, i obilježava se od 2004. godine. 130 zemalja diljem svijeta obilježava ovaj datum, a Ujedinjeno Kraljevstvo se sa ponosom ove godine pridružilo pozivu za “pravdu i zaštitu za sve”. Zastava duginih boja će se vijoriti ispred naše ambasade u Sarajevu, a ovu priliku koristimo za razgovor o našoj dugoročnoj podršci pravima LGBT osoba.

 

Zašto nam je ovo toliko važno? Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno promovisanju ljudskih prava u svim našim vanjskim i unutrašnjim politikama, uključujući i pravo na vjeru, slobodu izražavanja, slobodu medija i ukidanje modernog ropstva. Ova prava su temeljna i univerzalna, i mi smatramo da je naša odgovornost da ih štitimo i zagovaramo, bilo gdje u svijetu da smo.

 

Ali, ovo mora početi prvo u svom dvorištu. Puno toga se još treba uraditi u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su vlade u prethodnom periodu napravile zakonske okvire za rješavanje neravnopravnosti, uključujući i putem Zakona o jednakosti iz 2010. godine, a u skorije vrijeme pokrenut je LGBT akcioni plan koji je podržala cijela vlada i koji za cilj ima, između ostalog, i rješavanje pitanja nasilničkog ponašanja zasnovanog na homofobiji, transfobiji i bifobiji u školama. Kao što je premijerka Theresa May rekla: “Niko ne smije biti diskriminiran zbog onoga što je ili zbog onog koga vole”.

 

Promovisanje ljudskih prava širom svijeta nije samo moralno pitanje. Ujedinjeno Kraljevstvo to radi jer su najjača, najsigurnija i najprosperitetnija društva ona gdje svi građani žive slobodno, bez straha, i gdje svi, uključujući i LGBT osobe, imaju puno i aktivno učešće. Poštovanje pojedinaca i njihovih razlika gradi bolje i ispunjenije zajednice. Nažalost, još uvijek postoje desetine zemalja koje takve odnose kriminalizuju, a u nekoliko tih zemalja, ti odnosi mogu biti kažnjeni smrtnom kaznom.

 

U radu sa našim partnerima u UN, EU i OSCE, želimo da budemo vodeći glas onih kojima je pravo glasa često uskraćeno u političkom i svakodnevnom životu. Ujedinjeno Kraljevstvo je zemlja osnivač nove Koalicije za jednaka prava, koja je pokrenuta na globalnoj Konferenciji o LGBTI ljudskim pravima u Montevideu 2016. godine. Ove godine ćemo biti i jedna od predsjedavajućih zemalja.

 

Nedavno je u Bosni i Hercegovini počela javna rasprava o ovim pitanjima, u vezi sa planovima za održavanje parade ponosa u septembru u Sarajevu. Biće mi zadovoljstvo učestvovati i podržavamo hrabrost organizatora ovog događaja. Ali, mislim da je ključno da se razumije da LGBT zajednica u ovoj zemlji ne traži poseban tretman. Traže ista prava kao i svi drugi, da žive slobodno i iskreno, bez straha od predrasuda ili progona. Nedavno fizičko nasilje nad pripadnicama ove zajednice i neprijateljska retorika zvaničnika samo podvlači vrijednosti i potrebu za takvim javnim trenutkom prepoznavanja i inkluzije.

 

Vjerujem da građani ove sjajne zemlje žele da svijet vidi da su svi posjetioci dobrodošli, da dođu i vide sve što BiH ima za ponuditi. Došao sam u ovu zemlju odmah nakon Sarajevo film festivala, kada veliki broj posjetilaca ima priliku da uživa u toploj dobrodošlici ove zemlje, tako da vjerujem da je povorka ponosa pozitivno dešavanje u smislu imidža BiH u svijetu.

 

Podržavanje prava LGBT osoba nije napad na druge, niti promoviranje njihovih prava smanjuje ili negativno utiče na prava drugih. Ovdje je pitanje “pravde i zaštite za sve”. Ovdje je u pitanju podrška braći i sestrama da žive slobodno, sa mogućnosti da se potpuno izraze, i pomaganje zajednicama da budu najbolje što mogu biti.”

 

blogs.fco.gov.uk

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *