Kovačević: Saradnja sa NATO prihvatljiva, ali bez članstva

Politika

SNSD nema ništa protiv da postoji saradnja BiH sa NATO i da se dogovara na godišnjem nivou, ali da u bilo kojoj vrsti sporazuma o tome mora jasno biti naznačeno da to ne podrazumijeva MAP, niti put za članstvo u NATO, rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

 

– To je SNSD prijedlog i način na koji je saradnja sa NATO prihvatljiva. Podrazumijeva da saradnja sa NATO bude na onom nivou na kojem trenutno sa NATO sarađuje Srbija i to je nešto sa čim nemamo problem – rekao je Kovačević.

 

Kovačević kaže da, u tom smislu, SNSD ostaje privržen Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

 

– BiH već sarađuje sa NATO na nivou IPAP, s tim što taj sporazum ističe u decembru ove godine. Naš stav je poznat, mi nemamo ništa protiv saradnje sa NATO, ali smatramo da ta saradnja ne treba da ide u pravcu da mi postanemo član NATO – rekao je Kovačević za N1 televiziju.

 

Prema njegovim riječima, o tim pitanjima se dosad već govorilo, ali ne i o konkretnim rješenjima”.

 

– Postojeća saradnja sa NATO može da bude produžena i dogovarana na godišnjem nivou, ali to ne može biti članstvo u NATO – ponovio je Kovačević.

 

On je naglasio da će o ovom pitanju vjerovatno biti govora na narednom sastanku lidera stranaka koje bi trebale činiti vlast na nivou BiH.

 

– Ne mogu konkretno da govorim, vjerovatno bi u toku sljedeće sedmice trebao da bude novi sastanak Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Pretpostavljam da će se na tom sastanku vjerovatno razgovarati o ovoj temi – rekao je Kovačević.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *