Van der Belen: Izgubljeno povjerenje u institucije i ukaljan ugled Austrije

Politika Svijet

Djelovanjem pojedinih članova austrijske vlade izgubljeno povjerenje u institucije i ukaljan ugled Austrije, izjavio je sinoć predsjednik Austrije Aleksander van der Belen.

 

On smatra da su prijevremeni izbori neizbježni.

 

U oštrom govoru pred medijima Van der Belen je istakao da su slike koje se od sinoć mogu videti u Austriji pokazale lošu stranu ponašanju koja ne odgovara ni zemlji, a ni građanima.

 

-To su sramne slike, a niko u Austriji ne treba da se stidi. Takvi nismo, takva nije Austrija. Ono što pokazuju te slike je drsko nepoštovanje građana. Funkcioneri Republike su zloupotrebili povjerenje građana, a to ne tolerišem – naglasio je austrijski predsjednik.

 

Van der Belen je istakao da građani moraju imati mogućnost da se oslone na vlast, državne funkcionere i institucije.

 

-Moramo svi da imamo povjerenje u institucije, jer su one osnov demokratije. Ako se to povjerenje poljuja onda je djelovanje vlade dovedeno u pitanje, a to je sada slučaj. Situacija je trenutno nesaglediva, ali u njoj vidim kao svoju odgovronost da se pobrinem da naša zemlja bude stabilno vođena kroz naredne sedmice. U tom duhu sam sa kancelarom Sebastijanom Kurzom dogovorio prijevremene izbore. Sutra ću dogovoriti dalje korake s njim – najavio je.

 

Prema njegovim riječima, sada treba uraditi sve što je neophodno da se vrati povjerenje građana.

 

Današnje ostavke su samo prvi koraci, rekao je i dodao da je potrebna jasna i puna istraga od strane izvršnih i pravosudnih vlasti.Ukazao je i na centralnu ulogu koju imaju nezavisni mediji u liberalnoj demokratiji, te dodao da su oni u ovom slučaju preuzeli potpuno svoju odgovornost.

 

-Naši građani imaju pravo na vladu u koju mogu imati poverenje, koja uživa ugled u Evropi i čitavom svijetu. Kome god glasači daju povjerenje mora obavljati svoju dužnost u tom duhu – poručio je.

 

Udrimuski.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *