Ivanić: Rano tvrditi da se ništa u Evropi neće promijeniti

Politika

Iako većina političara smatra da se Evropa neće značajnije mijenjati nakon izbora za Evropski parlament koji se održavaju od 23. do 26. maja, tako nešto je još rano tvrditi, ocijenio je bivši ministar spoljnih poslova i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

 

Pojasnio je kako će buduća petogodišnja politika Evropske unije zavisiti od toga kakav će biti krajnji rezultat izbora i koje partije će formirati Evropsku komisiju.

 

Ukoliko to učine Evropska narodna partija, socijaldemokrati i potencijalno liberali, Ivanić smatra da se politika EU ne bi trebala značajno promijeniti, uključujući i stav o proširenju EU na druge zemlje.

 

– U tom slučaju stvari bi se trebale razvijati kao i do sada te bi vrata EU trebala ostati otvorena za proširenje i na zemlje Balkana. Ipak, ukoliko ta standardna evropska struktura to ne bude mogla učiniti, onda se mogu očekivati velike turbulencije unutar same EU, a onda i posljedice po proširenje – naglašava Ivanić.

 

Izrazio je sumnju da će situacija ostati nepromijenjena ukoliko populisti pobijede. Smatra da će u tom slučaju doći do jačanja takozvanih centripetalnih sila te proširenje, dodaje, tada sasvim sigurno ne bi bila ozbiljnija tema.

 

Između 23. i 26. maja, građani 27 zemalja članica Evropske unije glasaće za poslanike u Evropskom parlamentu koji će ih predstavljati u idućih pet godina, a potom bi trebala biti izabrana Evropska komisija koja bi trebala 1. novembra stupiti na dužnost.

 

(Avaz)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *