Zvizdić i naredne sedmice zakazuje sjednicu Savjeta ministara

Politika

Nakon što je danas prekinuta sjednica Savjeta ministara BiH zbog nedolaska ministara iz reda HDZ-a BiH predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić najavio je da će i iduće sedmice zakazati sjednicu državnog organa izvršne vlast.

 

– Za danas zakazana 172. sjednica Savjeta ministara BiH je odgođena jer za njeno održavanje i odlučivanje nije bilo kvoruma. Savjet ministara BiH nastavlja raditi u skladu sa Zakonom o Savjetu ministara BiH i Poslovnikom o radu Savjeta ministara BiH te će nova sjednica Savjeta ministara BiH biti zakazana naredne sedmice – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

 

Sjednice zakazuje predsjedavajući Denis Zvizdić, a koji je nakon više od mjesec dana nezasijedanja za danas zakazao sjednicu držane vlade koja u konačnici nije održana jer na nju nisu došli ministri iz reda HDZ-a BiH.

 

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić optužio je HDZ BiH i SNSD za blokiranje rada državnih institucija podsjećajući da je predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko mjeseci najavio da će HDZ-ovi ministri blokirati rad Savjeta ministara BiH.

 

U ovom trenutku kompletna izvršna i zakonodavna vlast na nivou institucija BiH nalazi se u blokadu. Predsjedništvo BiH kao organ izvršne vlasti već mjesecima ne održava sjednice iz razloga jer ih Dodik ne saziva dok Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituisanja do danas nije održao nijednu sjednicu. Na čelu Predstavničkog doma PSBiH nalazi se Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

 

Još uvijek nije poznato zbog čega se blokira rad Savjeta ministara BiH s obzirom na to da Savjet ministara BiH ima neograničeni mandat za djelovanje, odnosno mandat za rad sve do izbora novog saziva Savjeta ministara BiH.

 

Mektić je prilikom današnjem obraćanja medijima jasno dao do znanja da nije u interesu građana BiH da se sjednice Savjeta ministara BiH ne održavaju te da je evidentno kako HDZ BiH i SNSD zanimaju samo njihovi politički interesi, piše Klix.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *