CIK BiH odugovlači sa dostavljanjem biračkih spiskova

Politika

Centralna izborna komisija BiH ne želi da dostavi biračke spiskove Komisiji za sprovođenje referenduma o Danu Republike, te čeka da Ustavni sud BiH zabrani održavanje referenduma o 9. januaru.

Sagovornici “EuroBlica” ističu da u CIK BiH očigledno čekaju na takvu odluku, jer se onda ne bi izjašnjavali ni po jednom zahtjevu Republičke komisije.

Sumnje u to iznio je i član CIK Branko Petrić, koji je tražio da se na jučerašnjoj sjednici CIK razmatra dostavljanje spiskova za potrebe referenduma. On je rekao i da u CIK neće da se izjasne po zahtjevu Komisije, jer se članovi očigledno plaše zbog dobijenih prijetnji da bi počinili krivično djelo ako bi dostavili spiskove, kao i zbog iščekivanja određenih rješenja izvan te institucije.

– To je najveći udar na nezavisnost CIK – poručuje Petrić.

Predsjednik CIK Ahmet Šantić navodi da su, prije dva dana, dobili urgenciju Republičke komisije za dostavljanje spiska i zahtjev za izuzeće iz rada CIK Suada Arnautovića, zbog političkih stavova.

– Osim tih zahtjeva, primili smo i obavijest o tri apelacije Ustavnom sudu BiH u vezi sa referendumom u RS. Sve te zahtjeve treba dobro razmotriti, pa se tek onda izjašnjavati o njima – poručio je Šantić i dodao da bi se o svemu CIK mogao izjasniti tokom naredne sedmice.

Član Republičke komisije Nedeljko Glamočak kaže da CIK nema ništa sa apelacijama koje su upućene Ustavnom sudu BiH i da je to klasična zloupotreba institucije i uplitanje u politiku.

Nema razloga za odugovlačenje

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan rekao je za “EuroBlic” da CIK nema nijedan razlog da zadržava izvode iz centralnog biračkog spiska i da odugovlači sa dostavljanjem.

– Poslali smo im urgenciju, kako bi ispoštovali sve rokove za pripremu referenduma – kaže Karan.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *