Vlada RS smislila originalan način da ne izmiruje obaveze

Politika

Pravilo da svi moraju redovno izmirivati svoje obaveze u Srpskoj ne važi, kada je država dužna građanima.

Brojni građani Republike Srpske, koji imaju izvršne presude, ne mogu da naplate svoja potraživanja iz budžeta RS, jer se Ministarstvo finansija RS, poziva na Zakon o izvršnom postupku RS, kojim je predviđeno da se „izvršenje novčanih potraživanja na teret sredstava budžeta RS, gradova i opština, sprovodi do visine iznosa na poziciji budžeta predviđenoj za te namene, te da se u budžetu obezbeđuju sredstva na ime izvršenja pravosnažnih sudskih presuda za odgovarajuću fiskalnu godinu”.

Ovim argumentom Vlada RS se jednostavno pravdala da nema novca, a građani su ostajali kratkih rukava.

Željko Bubić, advokat iz Banjaluke, koji je imao veliki broj slučajeva da klijenti ne mogu da dobiju svoj novac od države, uputio je prošle godine inicijativu Ustavnom sudu RS za ocenu ustavnosti Zakona o izvršnom postupku RS. Ustavni sud je krajem decembra prošle godine odlučio da je navedeni zakon, odnosno pojedini njegovi članovi, neustavan i nezakonit. Ustavni sud je objasnio da ograničavanjem naplate potraživanja iz budžeta za koje postoje izvršne presude „nije postignuta pravična ravnoteža između javnog interesa i interesa građana”.

– Izvršna vlast ne poštuje sudsku odluku, sa obrazloženjem da nema novca, dok s druge strane od građana očekuje da redovno izmiruju svoje obaveze prema državi. Zamislite da građanin kaže državi da će platiti porez onda kad bude imao novca. Reč je o potpuno nepravednom položaju građana, u odnosu na državu i kršenju načela obligacionog prava, što je Ustavni sud i prepoznao – ističe Bubić.

On naglašava da ovakvo ponašanje Vlade RS, koja ne uvažava sudske odluke, predstavlja nepoštovanje sudske vlasti, a trpe i građani koji godinama čekaju da dobiju ono šta im pripada i na šta imaju pravo.

– Ovo je osetljivo pitanje koje ljulja čitav sistem. Sudovi donose jalove oduke, koje izvršna vlast ne poštuje i time preuzima prevelika ovlaštenja. Način na koji je Vlada RS postavila izvršavanje svojih tekućih redovnih obaveza nije u redu i treba tražiti novo rešenje – ističe Bubić.

Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova RS, kaže da ovaj problem imaju zaposleni u prosveti, pravosuđu i drugi koji su tužili državu zbog neisplaćivanja jubilarnih nakanda, naknada za rođenje deteta, smrt člana porodice i drugih i dobili presude.

– Deset odsto ide prinudnim izvršenjem iz budžeta, a ostali čekaju. Ministarstvo finansija RS ih samo evidentira i kaže – nema novca – navodi Radić.

U Ministarstvu finansija RS, po ustaljenom pravilu, nismo dobili komentar na ovu temu.

Nakon odluke Ustavnog suda RS Vlada sRPSKE ima rok od šest meseci da Zakon o izvršnom postupku uskladi sa odlukom Ustavnog suda, te da novi predlog uputi u skupštinsku proceduru.

Čeka od 2013. godine

Advokat Željko Bubić je naveo primer građanina koji ima rešenje Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo da mu se plati 20.000 KM.

– Rešenje je doneseno 2013. godine, po osnovu izvršenog veštačenja za potrebe Okružnog tužilaštva. S obzirom da je vreme prolazilo, a nije dobio novac, on je , plašeći se zastare potraživanja, podneo tužbu. Sud potom donese sudsku presudu i sudsko rešenje o izvršenju ali i dalje nema isplate potraživanja – navodi Bubić.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *