Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU 29. maja

Politika

Očekuje se da će Evropska komisija 29. maja 2019. godine objaviti mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je za Klix.ba direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović.

 

Dilberović je rekao da se prema najavama očekuje kako će Evropska komisija Paket proširenja koji sadrži izvještaje za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje objaviti sredinom sljedeće sedmice, odnosno 29. maja 2019. godine.

 

“Uobičajena je praksa da se Mišljenje o zahtjevu za članstvo zemlje, zajedno s analitičkim izvještajem, objavljuje u okviru Paketa proširenja. Očekujemo da će takva praksa biti i u slučaju BiH, ali konačnu odluku o objavi donosi Evropska komisija”, kazao je Dilberović.

 

Na pitanja o očekivanjima direktor DEI-ja rekao je kako očekuje da bude okončan i ovaj formalni korak koji prolazi svaka država u procesu pristupanja i čiji je zadatak detaljna procjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU.

 

“Kako je Mišljenje o zahtjevu za članstvo zemlje najsveobuhvatnija analiza stanja u zemlji, očekujemo da ćemo dobiti ocjenju gdje smo dobri, a gdje treba da budemo bolji. Uz to, očekujemo da mišljenje posluži i politici i institucijama kao jasna smjernica u budućim zadacima”, rekao je Dilberović.

 

(klix.ba)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *