Izetbegović: Parlament BiH u potpunosti blokiran

Politika

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je nakon sjednice Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH da je ta institucija u potpunoj blokadi.

 

Rekao je to Izetbegović nakon što je sjednica Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta jer članovi iz SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović nisu pristali na formiranje komisija Parlamenta prije nego što se formira Savjet ministara.

 

“Sjednica nije ni održana, nije ustvari ni počela, jer dnevni red nisu prihvatili predstavnici SNSD-a, gospodin Špirić i gospodin Radmanović. Njihov razlog je stari, oni smatraju da, dok se ne formira novo Savjet ministara, ne može raditi ni zakonodavno tijelo, tako da su sada zaustavili formiranje komisija, unutar oba doma, a na ovaj način se zaustavlja i rad Kolegija. Mi smo i ranije imali situacija kada nije bilo fomirano Vijeće ministara, ali nije se desilo da se zaustavlja rad PSBiH”, kazao je Izetbegović.

 

Naveo je kako Parlamentarna skupština košta svaki dan 63 hiljade KM i kako je problem nastao u vezi s dostavljanjem prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a.

 

“Dostavljanje godišnjih planova ne znači članstvo i mi smo spremni zauzeti takav stav. Ova stvar treba biti pokrenuta iz mrtvog ugla”, kazao je on.

 

Napominje da mogućnost vanrednih izbora ne postoji i da bi se u protivnom organizovali svakih šest mjeseci.

 

“Imali bismo dva puta godišnje izbore, prema mom mišljenju. Na ovaj način smo ipak prisiljeni da nađemo neko rješenje i da pokrenemo zemlju iz ove situacije”, istakao je Izetbegović.

 

Prema njegovim riječima, PIC bi trebao donijeti određene sankcije.

 

“Mislim da bi OHR trebao donijeti neke sankcije. Primati ogromnu plaću, a neradom zaustavljati zemlju je sigurno protivzakonito”, istakao je Izetbegović.

 

Prema njegovim riječima, putovanja i predstavljanje BiH izvan države nisu i ne bi trebala biti zaustavljena.

 

“Primati plaće, a ne htjeti formirati komisije je nečasna stvar. Mislim da još uvijek postoji mogućnost da se to uradi do 24. juna ako uspijemo riješiti čvor u vezi sa slanjem prvog akcionog plana”, poručio je on.

 

Napominje kako se ne može praviti kompromis kad je riječ o ustavu i zakonu.

 

“Razgovarali smo na Kolegiju o detaljima na kojima je sve zapelo: slanje prvog ANP-a u Brisel. Kompromis je unutar toga da se kaže da ANP nije članstvo u NATO-u. Ako u ANP-u treba neke stvari drukčije definisati, mi smo spremni i za to”, naveo je predsjedavajući Doma naroda.

 

Napominje kako je neophodno razgovarati i kako bi ovih dana trebalo da se sastane s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

 

“Ne tražim nikakvu inovaciju, ali ne bježimo da preformulišemo neke stvari u ANP-u. Tu je nešto sporno za srpsku stranu, prenosi nadležnosti, ne znam detalje”, zaključio je Bakir Izetbegović.

 

klix.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *