Dodik Palatu Republike mijenja za zgradu Predsjedništva BiH!?

Politika

Šef SNSD-a Milorad Dodik namjerava da se na opštim izborima 2018. godine kandiduje za srpskog člana Predsjedništva BiH, saznaje SrpskaCafe.

Odlično obaviješteni izvori iz vrha najveće stranke u RS tvrde da je aktuelni predsjednik Srpske još poodavno “prelomio” da se na sljedećim izborima kandiduje za najvišu funkciju u Sarajevu. Na taj način bi, prema riječima naših sagovornika, Dodik sebi produžio boravak u “visokoj politici” za još najmanje četiri godine s obzirom da po Ustavu RS, na sljedećim izborima, neće imati pravo da se ponovo kandiduje za predsjednika Srpske.

– U oktobru sljedeće godine Dodiku ističe drugi predsjednički mandat što mu je, po važećem ustavu, ujedno i posljednji. Dobijanjem funkcije srpskog člana Predsjedništva BiH Dodik bi zaokružio svoju političku karijeru posljednjom najvišom izabranom funkcijom koju još nije obavljao. Gotovo da je nemoguće čak i zamisliti da bi aktuelni predsjednik RS pristao na povratak u premijersku fotelju, što bi za njegove političke ambicije predstavljalo priličnu degradaciju – tvrde naši sagovornici.

Oni podsjećaju da je Dodik još početkom prošle godine za pojedine medije govorio o mogućnosti da se 2018. kandiduje za člana Predsjedništva BiH, ističući da bi i za takav politički potez “dobio veliku podršku građana RS”.

– Ukoliko Dodik ostane pri stavu da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH biće više nego zanimljivo pratiti ponašanje Mladena Ivanića, koji je ranije računao na još jedan siguran mandat u Sarajevu. Naime, Ivanićeve šanse u direktnom izbornom duelu sa Dodikom mjerile bi se promilima, što je već otvorilo određene spekulacije u dijelu opozicije u RS da iza očiglednog otopljavanja odnosa između Ivanića i Dodika stoji prikrivena želja počasnog predsjednika PDP-a da sa šefom SNSD-a napravi “rokadu”, odnosno da se Ivanić u oktobru sljedeće godine preseli u Palatu Republike u Banjaluci, dok bi Dodik zauzeo fotelju srpskog člana Predsjedništva BiH. Treba istaći da za takve planove Ivanić trenutno ne uživa podršku čak ni u PDP-u, a kamoli u SDS-u, čiji je lider Vukota Govedarica prilikom preuzimanja stranačke palice od Mladena Bosića najavio svoju kandidaturu za predsednika RS 2018. godine – ističu naši izvori.

Ivanić izbjegava PDP?

Izvori SrpskaCafe iz rukovodstva PDP-a otkrivaju da u prilog tvrdnjama onih koji smatraju da se iza svima vidljivog otopljavanja odnosa između Ivanića i Dodika “nešto krije”, govori i to da osnivač PDP-a i donedavni neprikosnoveni lider te stranke, otkako je krajem novembra 2015. predsjedničku funkciju u stranci predao Branislavu Borenoviću, ne želi da dolazi na sjednice Predsjedništva PDP-a.

– Kao počasni predsjednik stranke Ivanić ima pravo da prisustvuje sjednicama predsjedništva, ali to pravo nije koristio – tvrde naši izvori.

SrpskaCafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *