Stanić: Nekompetentna vlada ne može riješiti probleme u privredi!

Politika

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić oštro je reagovao na predloženi dnevni red predstojeće sjednice Narodne skupštine RS koja će biti održana 11. juna, jer, kako je rekao, ni u obimnom dnevnom redu nema naznaka reformi u Republici Srpskoj.

 

Stanić tvrdi da je Vlada RS vrlo neefikasna i da je “premijer osoba sam za sebe, ne učestvuje u donošenju odluka, nego provodi nečije odluke i želje i potpuno je nesamostalan”. Ističe da je premijer Radovan Višković dao mnogo obećanja i najavio mnogo rješenja, “a ništa od tih rješenja se ne provodi u stvarnosti”.

 

– Vlada u kojoj su pojedini ministri kao klipama iz gore dotjerani, potpuno neobrazovani i nekompetentni za značajne oblasti koje resorno pokrivaju, ne mogu napraviti nikakav napredak niti boljitak za Republiku Srpsku, rekao je Stanić.

 

Od 47 tačaka koje su na dnevnom naredne sjednice, Stanić je kvalitetnom ocijenio samo treću tačku dnevnog reda, koja se odnosi se na Prijedlog zakona o podsticajima u privredi. Riječ je o najnovijem prijedlogu Vlade kojim se traži od privrednika RS da povećaju plate zaposlenima i uplate doprinose u iznosu od 100% , a da im se do kraja godine 70% tih sredstava vrate.

 

-To nije rješenje ove situacije. Poruka je sljedeća: daj mi 100 maraka da ti vratim 70! Mi ćemo u raspravi o ovom zakonu imati neka svoja rješenja koja bi sigurno mogla poboljšati ovaj loš zakon, najavio je Stanić dodajući da je premijer i od opozicije tražio da podrži tu ideju.

 

Stanić smatra da probleme u Republici Srpskoj neće riješiti dobrovoljno povećanje plata od strane poslodavaca, nego situacija u kojoj će se minimalni lični dohodak povećati na 800 maraka.

 

– Tamo gdje postoje privredne grane kao što je tekstilna industrija i druge niskoakumulativne industrije, može se subvencionisati realni lični dohodak do 800 maraka, da se održe te industrije, iz sredstava koje će kroz doprinose državi na plate do 800 maraka uplaćivati oni koji to mogu izdržati, istakao je Stanić i dodao da će SDS podržati prijedlog narodnog poslanika iz PDP-a Jelene Trivić, da se smanje doprinosi na lična primanja sa 65% na 52%.

 

Mjere koje Vlada RS predlaže Stanić smatra neodrživim jer “imamo sivu ekonomiju, preduzeća koja ne prijavljuju radnike i ne uplaćuju doprinose po 7-8 godina, naročito u javnom sektoru i imamo sveopšti haos u Republici Srpskoj”.

 

– Ova vlada neće riješiti haos u ekonomiji jer su institucije Republike Srpske privatna stvar jednog čovjeka, ili u najmanju ruku, jedne stranke, zaključio je Stanić.

 

Za prijedlog SDS-a da se održi posebna sjednica na temu stanja u privredi i mjera koje valja preduzeti u Republici Srpskoj, Stanić je rekao da je naišao na razumijevanje kolegijuma NSRS.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *