Crnadak: Proglašenje Kormakove nepoželjnom nije moj posao

Politika

Ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak, rekao je da je ideja da američki ambasador u BiH Morin Kormak bude proglašena personom non grata nerazumna i pogrešna, jer sankcije Miloradu Dodiku nije uvela ambasada nego Stejt department.

Crnadak smatra da su savjetnici Milorada Dodika morali da znaju i trebalo je da mu kažu da “proglašavanje ambasadora nepoželjnim u BiH nije nadležnost ministra inostranih poslova BiH, nego Predsjedništva BiH.”

On je istakao da, ako Dodik u “ovu priču” uvuče srpski narod, Vladu i Narodnu skupštinu Republike Srpske, onda će, kako kaže, uvesti Srpsku u izolaciju.

Crnadak je rekao da nikada nije podržao nijedne sankcije, pa tako ne podržava ni sankcije SAD protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Ne mogu da zamislim nikoga ko se u Republici Srpskoj zbog ove situacije raduje. Ipak je riječ o predsjedniku Republike”, rekao je Crnadak danas u Bijeljini.

On je naglasio da sankcije koje su SAD uvele predsjedniku Srpske nisu usmjerene ni protiv Republike Srpske, ni protiv BiH, iako će, kako kaže, biti posljedica i za Srpsku i za BiH.

“Ove sankcije odnose se samo na Milorada Dodika i rezultat su njegovog ličnog odnosa sa američkom administracijom, sa kojom on igra jednu dugogodišnju ‘igru živaca'”, kaže Crnadak i dodaje da će Ministarstvo inostranih poslova BiH nastaviti da sarađuje sa predstavnicima SAD i u Vašingtonu i u Sarajevu, jer kako navodi, SAD nisu neprijatelj ni srpskom narodu, ni Republici Srpskoj, niti bilo kome drugom u BiH.

Da jesu, ističe Crnadak, ne bi istog dan kada je objavljeno da su uvedene sankcije Dodiku, premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa potpredsjednikom SAD DŽozefom Bajdenom, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sa američkim ambasadorom u Beogradu Vilijemom Montgomerijem.

“Kao predstavnik Republike Srpske u Savjetu ministara BiH, mogu poručiti da nema, niti će ikada biti neke trgovine oko stvari kao što su Dejtonski sporazum, teritorija i nadležnosti Republike Srpske, entitetsko glasanje, uloga Srpske u evropskim integracijama”, izjavio je Crnadak.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *