Cvijanović: RS nema sagovornika na nivou BiH za rješavanje problema

Politika

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da predstavnici Srpske kao ozbiljni partneri na nivou BiH nemaju sagovornika za razgovor o pitanjima od kojih zavisi razvoj ekonomije i poboljšanje životnog standarda.

 

– Nemoguće je da pričate o konkretnim pitanjima, kao što su trgovina i zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje ili bilo koja druga oblast, jer nemate sa kim pričati kao sa ozbiljnim partnerima – rekla je Cvijanovićeva.

 

Ona je istakla da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušava da pronađe sagovornike na nivou BiH, te podsjetila da je to pokušala uraditi i ona kao predsjednik Vlade Republike Srpske.

 

– Uspjeli smo donekle da radimo na usaglašavanju zakona sa federalnom Vladom i nađemo slična rješenja. Zaista smo uspjeli u tom periodu od godinu-dvije kada je to funkcionisalo – rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

 

Ona je podsjetila da je Srpska tada uspostavila registar zaposlenih, nakon čega se očekivalo da Savjet ministara izađe sa svojim registrom zaposlenih u administraciji.

 

– Oni su nakon toga ušli u priču o postepenom zapošljavanju par stotina ljudi i prije dvije godine su to polako eskivirali – kaže Cvijanovićeva.

 

Govoreći o zapošljavanju u javnim preduzećima u Srpskoj, Cvijanovićeva je navela da se stvari polako transformišu.

 

– Postoji svijest u našem javnom sektoru, uključujući i Vladu i javna preduzeća, da se stvari moraju mijenjati. Naša javna preduzeća u zbiru zapošljavaju oko 20.000 ljudi. Javna preduzeća su ponekad služila kao socijalno utočište. Slažem se sa Evropljanima kada kažu da treba uvesti više prave korporativne poslovne dinamike i prakse nego što smo trebali i smjeli posmatrati kao socijalnu sferu -rekla je Cvijanovićeva.

 

Prema njenim riječima, nije problem da Srpska bude učesnik procesa u skladu sa ustavnim rješenjima i nadležnostima.

 

– Meni se ne sviđa da bi ako se nešto ne dešava na nižim nivoima to trebalo da preuzme neki viši nivo. To se ne može desiti. Upravo zbog izbjegavanja takvih zamki napravljen je mehanizam koordinacije gdje je propisan način prebacivanja pitanja na viši nivo, a na kojem učestvuju svi u odlučivanju. Ne postoji nijedna mogućnost da mehanizam koordinacije bude ukinut – kaže Cvijanovićeva.

 

Govoreći o pravosuđu u BiH, ona je istakla da su reforme neophodne ne samo u pravosuđu već i u drugim oblastima, ali da su se one pretvorile u to kako da sa nivoa Srpske ili Federacije budu uzete nadležnosti i prebačene na nivo BiH, a manje su se bavile suštinom.

 

– Za strance je bilo važnije da se Visoki sudski i tužilački savjet pozicionira na nivou BiH, nego da bude poboljšan kapacitet entitetskog pravosuđa. Reformi se prilazilo naopako i u okviru koncepta građenja države načinjeni su silni promašaji. Pravosuđe BiH treba reformisati na svim nivoima, ali reforma nije otimanje nadležnosti, već to treba postaviti u okviru postojećih nadležnosti -rekla je Cvijanovićeva.

 

“Srpska želi dobre odnose sa Rusijom i svim zemljama”

 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je uvjerenje da će se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na predstojećem Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, te naglasila da Srpska želi dobre odnose ne samo sa Rusijom, već sa svim zemljama svijeta.

 

Cvijanovićeva je dodala da će Dodik i ona imati sastanke u Sankt Peterburgu i učestvovati u radu Ekonomskog foruma.

 

– Vidjećemo agendu, ali vjerujem da će se Dodik sastati sa Putinom, s obzirom na to da se i ranije susretao sa ruskim predsjednikom najmanje dva puta godišnje rekla je Cvijanovićeva.

 

Ona je naglasila da Ekonomski forum u Sankt Peterburgu ima globalni značaj i da je počastvovana što će učestvovati na panelu koji se bavi digitalizacijom.

 

– Imaćemo i sastanke sa ljudima iz kompanije `Gasprom`, jer smo zainteresovani da gas dođe u Republiku Srpsku i da razvijamo svoju gasnu infrastrukturu – rekla je Cvijanovićeva.

 

Ona je navela da je u planu i potpisivanje mape puta za saradnju sa Sankt Peterburgom u vezi sa jačanjem međusobnih odnosa u kulturi, ekonomiji, sportu, trgovini, infrastrukturi i drugim oblastima.

 

Cvijanovićeva je ocijenila da su čiste gluposti to što neki iz EU i sa Zapada dobre odnose Republike Srpske sa Rusijom uzimaju kao otežavajuću okolnost.

 

Navodeći da se to dešava u okviru opšte i globalne antiruske histerije, Cvijanovićeva je naglasila da Srpska ima dobru saradnju sa Ruskom Federacijom.

 

– Saradnja dobro funkcioniše i imamo dobro političko razumijevanje Rusije, koja ne radi u interesu jednog na štetu ostalih, već se u BiH dosljedno pridržava Dejtonskog sporazuma. U tom smislu zahvalni smo za njihovu prezentaciju određenih naših stavova i stvari u Savjetu bezbjednosti UN, pogotovo kada visoki predstavnik u BiH podnosi izvještaj. To mora da se poštuje – poručila je Cvijanovićeva.

 

Ona je dodala da je Rusija velika i moćna država, te da “Srpsku neki stavljaju pod ruski kišobran da bi opravdali svoje političke promašaje”.

 

– Imamo ekonomske veze i naša saradnja sa Rusijom ne isključuje saradnju sa bilo kojom drugom zemljom – rekla je Cvijanovićeva, dodavši da nije kriva što na ovom prostoru nema više investicija zapadnih zemalja.

 

Ona ja rekla da Srpska želi dobre odnose sa svim vladama svijeta i Evrope, ali i srpskom dijasporom, te da će se na tome i dalje predano raditi.

 

Cvijanovićeva je naglasila da je interes očuvanje jake i stabilne Republike Srpske, koju neprestano treba nadograđivati i institucionalno unapređivati.

 

– Na tome treba da rade i predstavnici Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama – navela je Cvijanovićeva.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *