Džaferović: SNSD kriv za neformiranje Savjeta ministara

Politika

Šefik Džaferović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), kazao je da SDA mora reagovati na ponavljanje teze da je SDA kriva za blokadu formiranja vlasti.

 

– Vrijeme je da neke stvari kažemo. Ovu tezu plasiraju iz SNSD, koji su svojim odbijanjem da poštuju Ustav, da provode zakone, najvećim dijelom krivi zašto Savjet ministara nije formiran. SDA ništa ne blokira i, što se nas tiče, uspostavljanje Savjeta ministara treba krenuti odmah – kazao je Džaferović.

 

Napomenuo je da je potrebno samo poštovati Ustav i zakone BiH.

 

– To je narušavanje vladavine prava i vodi u anarhiju. SNSD odbija provoditi odluke o saradnji s NATO, a neke dovode u pitanje i evropski put Bosne i Hercegovine. Ne mogu se provoditi samo zakoni koji vam se sviđaju, a blokirati i opstruirati oni koji vam nisu po volji. Neki kadrovi te stranke već su počeli dovoditi u pitanje i evropski put BiH, jer im se ne sviđaju preporuke iz mišljenja Evropske komisije – pojasnio je Džaferović.

 

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, Džaferović je rekao da SDA traži da se poštuje volja birača i da se odmah krene u proces formiranja vlasti na nivou FBiH.

 

Kazao je da podržava inicijativu Željka Komšića o održavanju vanredne sjednice Predsjedništva zbog migrantske krize.

 

– Ja sam, naravno, taj zahtjev prihvatio jer je moj stav naspram tog pitanja javnosti odranije poznat. Mi smo na drugoj sjednici Predsjedništva raspravljali o migrantskoj krizi. Zadužili smo Savjet ministara da nam dostavi odgovarajuće prijedloge, pomoću kojih ćemo rješavati migrantsku krizu. Ja sam zato da Predsjedništvo preduzme mjere kako bi se zaštitili interesi BiH vezano za migrantsku krizu, i to na tragu onoga što je danas zaključili Savjet ministara – rekao je Džaferović.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *