Nakon mjeseci nerada parlamentarci idu na godišnje odmore

Politika

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović sutra će razmatrati potvrđivanje rješenja o korištenju drugog dijela godišnjeg odmora za 2018. godinu, a koja se odnose na dva poslanika.

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituisanja (6. decembar 2018. godine) do danas nije održao nijednu sjednicu. Kako se ranije pisalo, parlamentarci BiH uprkos nezasjedanju redovno su primali plate i ostale naknade čak i u iznosu od 7.677 KM.

 

Kako s platom ide i pravo na godišnji odmor, a u tom kontekstu zakon se mora poštivati, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto i njeni zamjenici odlučili su da na sutrašnjoj sjednici Kolegija Predstavničkog doma PSBiH razmatraju potvrđivanje tri rješenja o korištenju drugog dijela godišnjeg odmora za 2018. godinu.

 

Riječ je o potvrđivanju rješenja za poslanika Aidu Baručiju od 16. maja 2019. godine i dva rješenja koja se odnose na poslanika Damira Arnauta i to od 21. maja 2019. godine i 24. maja 2019. godine. Ruku na srce, Arnaut je uprkos tome što se državni organ zakonodavne vlasti već mjesecima nalazi u potpunoj blokadi bio zasigurno najaktivniji parlamentaraca u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

On je samo u periodu od 6. decembra 2018. godine do 6. maja 2019. godine imao 111 aktivnosti u PSBiH dok je poslanik Baručija, u istom vremenskom periodu, imala samo jednu aktivnost.

 

Uprkos tome što se većina parlamentaraca u praksi još od decembra nalazi na godišnjem odmoru, s obzirom na to da ne rade ništa, to ih sigurno neće spriječiti da u avgustu 2019. godine odu na kolektivni godišnji odmor u trajanju od tri sedmice.

 

Na sjednici Kolegija Predstavničkog doma PSBiH biće govora i o usaglašavanju Kolegija Predstavničkog doma kao komisije o prijedlogu dnevnog reda 2. hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o sjednici koja je prekinuta u petak zbog nepostojanja entitetske većine iz RS za usvajanje dnevnog reda. Na ovoj sjednici trebalo je biti govora o migrantskoj krizi i aktuelnoj situaciji u pravosuđu BiH.

 

Članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH trebali bi se raspravljati i o zahtjevu prvog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Denisa Zvizdića za okončanje procesa imenovanja svih parlamentarnih komisija s ciljem punog funkcionisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, piše Klix.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *