Cvijanović: Koridor “Pet ce” strateški važan za RS

Politika

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Doboju da je početak gradnje panevropskog Koridora “Pet ce” na teritoriji Srpske suštinski i strateški važan za Republiku jer podrazumijeva njen razvoj i konekciju sa Srbijom i šire.

 

– Svi imaju uvjerenje da ćemo u skladu sa planskim dokumentima uspjeti da do 2030. godine realizujemo mrežu autoputeva. Sada smo došli na 105 kilometara, a plan je ambiciozan i znači 400 kilometara – rekla je Cvijanovićeva novinarima, nakon što su predstavnici preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” ozvaničili početak radova vrijednih 70 miliona evra na prvoj dionici autoputa na Koridoru “Pet ce” – na pravcu Johovac (Tovira) – Rudanka (Kostajnica) u dužini od 5,65 kilometara.

 

Ona je navela da će time i u narednom periodu cijela Srpska biti pokrivena modernim putevima uprkos krizi i brojnim drugim izazovima.

 

– I ovo je dokaz da smo u stanju da realizujemo velike stvari. Autoput je važan za život građana, za komunikaciju naših opština, privredu, turizam… Bez gradnje puteva Srpska ne može da se razvija. Svaki kilometar puta i autoputa je važan za Republiku i sve građane – rekla je Cvijanovićeva.

 

Ona je istakla da veliki infrastrukturni i strateški projekti, kao i oni drugi, ostaju budućim generacijama, te zahvalila republičkim i lokalnim institucijama koje stvaraju pretpostavke na planu saobraćajne infrastrukture, ali i gasifikacije Srpske koja je strateški projekat.

 

– Ponosna sam svaki put kada pokrećemo neke radove i svjedočimo njihovom završetku – poručila je Cvijanovićeva.

 

Predstavnici “Autoputeva” i konzorcijuma koji čine kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja potpisali su u martu u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze autoputa na Koridoru “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Johovac (Tovira) i Rudanka (Kostajnica), a vrijednost ove faze autoputa, kako je tada rečeno, jeste 62,5 miliona evra.

 

Autoput na Koridoru “Pet ce”, čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, biće izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 miliona evra.

 

Ozvaničenju početka radova na mostu “Bosna” u mjestu Tovira kod Doboja, na kraju Autoputa “9. januar” Banjaluka-Doboj, prisustvovali su i ministri Srpske, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, predstavnici izvođača radova, zvanice iz javnog i društvenog života i brojni građani.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *