Jukić: Nemam razloga da dam ostavku

Politika

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Bosne i Hercegovine Ružica Jukić obratila se medijima nakon sjednice VSTS na kojoj je bilo govora o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD i Delegacija Evropske unije uputili članovima VSTS.

 

Jukić je kazala da je na prošloj sjednici VSTS rekla članu VSTS Goranu Neziroviću da on ima razloga da podnese ostavku i to nakon što je on predložio da svi članovi VSTS podnesu ostavku.

 

– Ja nemam razloga da dam ostavku. Priča se o nepotizmu, kolega je zaposlio svoju kćerku bez konkursa na kantonalni sud, ima dugove za komunalne usluge oko 14 hiljada KM, ima i 12 predmeta… Ako razgovaramo principijelno o svim stvarima onda moramo znati da to nije principijelno – rekla je Jukić.

 

Ona je istakla da će iz VSTS otići s istom imovinom koju je imala i ranije te da se nije obogatila kao član VSTS već da je dobila samo “neosnovane napade”. Posebno je podvukla da smatra kako nije narušila ugled VSTS i da Nezirović nema razloga da je poziva na ostavku.

 

– Znam da je ovo orkestrirano, tražiti kolektivnu ostavku, da bi se riješili pojedinih članova VSTS koji smetaju. Odmah me to, pogotovo, opredjeljuje da ne razmišljam o takvim stvarima – kazala je Jukić, piše Klix.

 

Nije željela govoriti ko “orkestrira” tu priču pri tome pozivajući novinare da sami istraže ko su orkestri. Jukić je upitana i o raspravi na jednom dijelu sjednice VSTS te “nacionalnoj podijeljenosti članova”.

 

– Svima je jasno, ako su četiri člana bošnjačke nacionalnosti tražila da se donesu saopštenja i tražili su i od petog člana koji je Bošnjak, a ne od drugih koji su Srbi i Hrvati, jasno je bilo o čemu se radilo. To ne doprinosi radu ovog VSTS niti drugih institucija koje su povezane jer ako pada VSTS onda padaju i sve druge institucije – kazala je Jukić.

 

Jukić je rekla da ona ima pravo odgovoriti svima koji su je prozvali i to putem web stranice VSTS te da je u saopštenjima za javnost iznosila lični stav. Istakla je da Nezirović problematizuje svako njeno saopštenje za javnost.

 

– Je li kolegi Slavi (Lakiću) bitno da ode na koktel u ambasadu ili mu je bitnije što sam ja rekla da se utiče na rad pravosudnih institucija i postupke – rekla je Jukić dodajući da su stranci pokušavali uticati na istrage i procese.

 

Žustra rasprava na sjedinici VSTS

 

Kako kaže, članovi Predsjedništva BiH pokazali su da ih ove stvari ne zanimaju i da strane ambasade vode procese u BiH.

 

Novinari su Jukić pitali gdje se nalaze “gumene sobe” o kojima već duže vrijeme priča, ali ona nije željela odgovoriti na to pitanje optužujući novinare da je napadaju.

 

– Ja ne želim da novinari istražuju nešto, vi istražite na svoj način, a ne da vam ja dajem informaciju. Pitajte organe zašto ne preduzmu neke postupke i pitajte kome sam se obraćala – kazala je Jukić.

 

Ona je optužila visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da je učinio sve da BiH ne profunkcioniše pravno.

 

– Nikada nije sankcionisano nikoga iz zakonodavne i izvršne vlasti, jedino se petlja u sudske postupke – zaključila je Jukić.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *