Špirić i Radmanović upozorili da nisu formirane vlasti u BiH

Politika

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i Doma naroda Nebojša Radmanović danas su informisali ministra inostranih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide da još nije formirana vlast na nivou BiH i da to koči evropski put BiH.

 

Špirić i Radmanović su upozorili na neophodnost uspostavljanja stalnog i direktnog dijaloga domaćih zvaničnika o svim otvorenim pitanjima, saopšteno je iz parlamenta BiH.

 

Ocjenjujući saradnju BiH sa zemljama regiona dobrom, oni su naglasili da regionalna saradnja na nivou parlamenata može značajno pomoći u rješavanju otvorenih pitanja između zemalja zapadnog Balkana.

 

Špirić i Radmanović izrazili su zahvalnost Norveškoj kao državi koja predstavlja najvećeg pojedinačnog donatora za BiH, posebno ističući podršku reformi pravosuđa i javne uprave, reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora, kao i u pomoći saniranju posljedica velike poplave u 2014. godini.

 

Zajednički je istaknuta potreba da se poveća obim investiranja Norveške u privredu BiH, o čemu će se, kako je najavljeno, razgovarati na predstojećim poslovnim forumima koji će biti organizovani u Norveškoj i BiH.

 

Naglašavajući da je BiH snažan partner i prijatelj njenoj zemlji, Soreide je najavila nastavak angažmana i podrške Norveške BiH i zemljama regiona.

 

Ona je dodala da će Norveška podržati otvaranje malih biznisa i novih radnih mjesta, poslovne inkubatore i regionalne programe stručnog osposobljavanja.

 

Kako je rečeno tokom sastanka, Vlada Norveške nastaviće i sa snažnom podrškom programima deminiranja u čemu očekuju intenzivnu saradnju sa svim institucijama vlasti u BiH.

 

Soreide se interesovala za proces evropskih i evroatlantskih integracija BiH, kao i za regionalnu saradnju, posebno na nivou parlamenata zemalja zapadnog Balkana.

 

Agencije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *