DODIK I ČOVIĆ UHVAĆENI U LAŽI
Đonlagić: Neće doći do obustave finansiranja državnih institucija!

Politika

Zakonom o finansiranju institucija BiH predviđeno otklanjanje zastoja u finansiranju državnih institucija kada Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Budžet najkasnije do 31. decembra

 

Potpredsjednik DF-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH reagovao je na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i na izjavu lidera HDZ-a Dragana Čovića, da će u ponedjeljak doći do obustave finansiranja državnih institucija.

 

– Povodom najnovije medijske izjave gospodina Milorada Dodika, u funkciji Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kako od ponedjeljka neće biti isplaćene plate državnim službenicima i kako ni on neće dobiti platu u ponedjeljak, želim sa argumentima kazati da takva izjava naprosto nije tačna!- kaže Đonlagić.

 

Naravno, dodaje on, ne radi se ovdje o bilo kakvoj zabrinutosti o njegovoj plati, već ova izjava ustvari implicira kako će institucije BiH ostati bez finansiranja. To se neće desiti.

 

Naime, pojašnjava Đonlagić, vrlo eksplicitno je, kroz Zakon o finansiranju institucija BiH, predviđeno otklanjanje zastoja u finansiranju institucija BiH kada Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Budžet najkasnije do 31. decembra.

 

 

– U članu 11., stav (1), koji govori o “privremenom finansiranju”, navodi se da, ako Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Zakon o budžetu, kao što je to recimo danas slučaj, finansiranje će biti privremeno sve do stupanja na snagu tog zakona.

 

Ovim rješenjem je onemogućena i finansijska blokada funkcionisanja državnih institucija, za razliku od aktuelne institucionalne blokade rada Parlamentarne skupštine BiH kakvoj svjedočimo u režiji SNSD-a i njegovih marginalnih političkih satelita.

 

Prema tome, kako već postoji Odluka Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju, finansiranje institucija BiH, za sve dospjele obaveze iz mjeseca juna, će se od ponedjeljka nesmetano realizovati, navodi se u reakciji Dženana Đonlagića.

 

Podsjetimo, u svojevrsnoj zajedničkoj akciji Milorad Dodik je neformiranje Vijeća ministara u što kraćem roku i po njegovoj želji stavio u kontekt mogućnosti raspada, tvrdeći da će doći do prestanka finansiranja državnih institucija, zbog čega navodno i on lično neće primati platu:

 

– Neću ni ja dobijati platu od ponedjeljka, ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju, rekao je Dodik.

 

Čović je izjavio da ove sedmice ističe privremeno finansiranje institucija države i “pitanje je hoćemo li imati novo finansiranje ili bolje pitati ako već ne radimo zašto ćemo dobijati plaće”.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *