Dodik bira rukovodstvo stranke

Politika

Reizborom Milorada Dodika za predsjednika SNSD i izborom članova Glavnog odbora i Statutarne komisije završen je prvi dio unutarstranačkih izbora, a procjene kada će biti imenovano preostalo rukovodstvo kreću se od narednih mjesec dana, pa sve do jeseni.

 

Prema Statutu SNSD, Glavni odbor stranke treba da izabere potpredsjednike i generalnog sekretara.

 

Takođe, prema riječima portparola SNSD Radovana Kovačevića, biće birani i članovi novog Političkog savjeta i Savjeta za društveno-ekonomska pitanja.

 

– Predsjednici tih savjeta ujedno su i članovi Izvršnog komiteta, što je ujedno i uže rukovodstvo stranke. Ali, to će biti za oko mjesec dana. SNSD će zadržati jedinstvo, stabilnost i političku snagu koju pokazuje svih ovih godina – kaže Kovačević za Srpskainfo.

 

Međutim, prema procjenama nekih drugih ličnosti u najjačoj partiji Srpske, izbor preostalog rukovodstva ne treba očekivati prije septembra.

 

Kandidati za najviše stranačke funkcije zvanično još nisu poznati i o njima se samo spekuliše u političkim krugovima. Većina naših sagovornika smatra da ne treba očekivati značajnije promjene u upravi SNSD, što znači da bi se među potpredsjednicima ponovo mogli naći predsjednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i član Kolegijuma Predstavničkog doma BiH Nebojša Radmanović.

 

Navodno je još nejasno da li će delegat u Domu naroda BiH Nikola Špirić ostati među potpredsjednicima, kao ni Marko Vidaković iz Istočnog Sarajeva, za koga se priča da je blizak Radmanoviću.

 

Prema procjenama, moguća je promjena na mjestu generalnog sekretara stranke, a taj posao sada obavlja Luka Petrović. Jedan od razloga mogao bi da bude sukob interesa, jer je Petrović u međuvremenu postao v.d. direktora Elektroprivrede RS. Naime, u Statutu ERS piše da član Uprave ne može biti lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci na bilo kojem nivou političkog organizovanja. Budući da Petrović očekuje da mu ispred funkcije direktora nestane v.d. status, realno je da se odrekne mjesta generalnog sekretara SNSD.

 

– Zbog obima posla bilo bi dobro da generalni sekretar bude osoba koja će se baviti samo tim poslom, a ne da istovremeno bude poslanik, direktor ili nešto treće. Ali, predsjednik je taj koji donosi konačnu odluku – kaže naš sagovornik iz SNSD.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *