Izetbegović: Tegeltija može za mandatara samo ako Dodik poštuje Ustav

Politika

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je danas da će njegova stranka podržati imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH kada “Milorad Dodik i SNSD budu poštovali zakone i Ustav države”.

 

“Problem je nepoštovanje Ustava i zakona države i ako su SNSD i Dodik spremni da prihvate da se radi po Ustavu, ranije donijetim zakonima i strategijama, nema nikakvih problema da imenujemo Zorana Tegeltiju za mandatara Savjeta ministara već naredne nedjelje”, rekao je Izetbegović tokom posjete Zenici, a prenosi portal Klix.ba.

 

Otežavajuću okolnost u formiranju Savjeta ministara BiH predstavlja evidentno neslaganje koalicionih partnera o priključenju NATO.

 

SNSD Milorada Dodika i manje političke stranke okupljene oko te stranke, kako se navodi, odbijaju da pristanu na to da Savjet ministara BiH usvoji Prvi godišnji nacionalni plan (ANP), a zbog ćega su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić odlučili da uskrate saglasnost za imenovanje Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *