SNSD neće podržati Mehmedagića za direktora OBA BiH

Politika

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić, kojem mandat ističe u novembru ove godine, neće dobiti podršku SNSD za novi mandat, poručio je predsjedavajući Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

 

Ove godine isteći će mandati brojnim rukovodećim funkcionerima na nivou institucija Bosne i Hercegovine. Imenovanje novih direktora biće ponajviše predmeta dogovora novih koalicionih partnera na državnom nivou, odnosno SDA, HDZ BiH i SNSD, a u manjoj mjeri i ostalih političkih stranaka koje će biti dio većine.

 

Prema zvaničnim podacima, ove godine mandati će isteći direktoru i zamjenicima direktora Agencija za statistiku BiH Velimiru Jukiću, Fadilu Fatiću i Miljanu Popoviću (9. decembar 2019. godine), direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Gordanu Miliniću (16. decembar 2019. godine), direktoru i zamjeniku direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muameru Bandiću i Željku Tepavčeviću (9. decembar 2019. godine), direktoru, zamjeniku direktora i glavnom inspektoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, Trifku Buhi i Damiru Bevandi (19. novembar 2019. godine), koordinatoru u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave u BiH Draganu Ćuzulanu (25. august 2019. godine), članu Odbora službe za žalbe Savjeta ministara BiH Mladenku Čavari (16. decembar 2019. godine), direktoru SIPA Perici Staniću (5. novembar 2019. godine), zamjeniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Seadu Hadžiću (9. decembar 2019. godine) i direktora i zamjenika direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH Džemila Hajrića i Dragana Brenje (16. decembar 2019. godine).

 

O novim kadrovskim rješenjima govorio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Stašom Košarac koji je rekao da su kadrovska rješenja uslovljena koalicionim kapacitetima, ali da je još uvijek ranom o tome govoriti s obzirom na to da još uvijek nije konstituisana vlast na nivou institucija Bosne i Hercegovine.

 

– Treba napraviti kvalitetnu analizu, a naravno i izvršiti smjenu određenih kadrova pod čijim rukovođenjem je nanošena šteta Republici Srpskoj. Mi ćemo definitivno vidjeti i šta o radu tih kadrova kažu njihovi finansijski i drugi izvještaji – kazao je Košarac za Klix.

 

Ipak, kako kaže za sada je sigurno da aktuelni menadžment Obavještano-bezbjednosne agencije (OBA) BiH neće dobiti podršku SNSD.

 

U tom kontekstu on dodaje da je posebno zabrinjavajuće što je Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom te da je to proizvod politike predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i direktora OBA Osmana Mehmedagića.

 

– Osman Mehmedagić zasigurno neće imati podršku SNSD prilikom izbora novog direktora OBA. Prema informacijama kojima mi raspolažemo OBA je radila na destabilizaciji RS i kretala se van zakonskih okvira u obavljanju svojih aktivnosti. Menadžment te agencije nema našu podršku i on ne može u narednom periodu rukovoditi OBA – rekao je Košarac.

 

Inače, prema dogovoru političkih stranaka, koje će činiti većinu na državnom nivou, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u ovom mandatu biće kadar SNSD. Prema Zakonu o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH generalnog direktora OBA i njegovog zamjenika imenuje i razrješava dužnosti Savjeta ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i u konsultaciji a članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Sigurnosno-bezbjednosne komisije.

 

Košarac ističe da OBA treba svoje aktivnosti obavljati u skladu sa zakonom i uz parlamentarni nadzor kao i nadzor Savjeta ministara BiH. On smatra da je potpunu kontrolu nad obavještajnim sektorom u BiH imala struktura okupljena oko SDA.

 

– Vjerujem da postoje kapaciteti da se napravi parlamentarni nadzor i da profesionalci obavljaju taj posao. Ne bi me iznenadilo da se uslovljavanjima i političkim spletkarinja pokuša omogućiti produženje mandata tim ljudima – kazao je Košarac.

 

Ove godine isteći će i mandat i koordinatoru za reformu javne uprave u BiH Draganu Ćuzulanu. Šef Kluba poslanika SNSD kaže kako SNSD nema nikakav problem kada neko argumentovano kritikuje institucije RS.

 

– Međutim, vrlo često su njihovi izvještaji bili usmjereni protiv Republike Srpske. Mislim da su politički motivi bili iznad argumenata i da je to rađeno kako bi se napravila šteta RS. Mi imamo dovoljno dobru analizu djelovanja kadrova i mislim da ćemo na osnovu toga definisati personalna rješenja – kazao je Košarac.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *