Zaimović novi predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH

Politika

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici smijenio je predsjedavajućeg Elvira Karajbića (SDP) i za novog predsjedavajućeg federalnog organa zakonodavne vlasti izabrao Mirsada Zaimovića (SDA).

 

Poslanik SDA Mirsad Zaimović u narednom periodu vršiće dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH dok će Mladen Bošković iz HDZ-a BiH biti zamjenik predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, odlučili su federalni parlamentarci.

 

Zaimović je za predsjedavajućeg izabran sa 53 glasa za, tri suzdržana i 33 protiv. Protiv izbora Boškovića glasali su poslanici Demokratske fronte (DF) uprkos tome što DF zajedno čini dio vladajuće koalicije isto kao i HDZBiH. Bošković je za zamjenika predsjedavajućeg izabran sa 57 glasova, jednim suzdržanim i 32 protiv.

 

Demokratska fronta predložila je na Komisiji za izbor i imenovanje da se za zamjenicu predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda imenuje Mara Đukić (DF), a da se za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda imenuje Goran Opsenica (HDZ BiH).

 

Ovaj prijedlog uslijedio je nakon što je poslanik Eldin Vrače, koji je dio vladajuće većine, predložio da se za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda imenuje Mile Atlagić iz SDP-a, a što je Atlagić pismeno odbio.

 

Pored Atlagića u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH mandate iz reda srpskog naroda dobili su Mira Grkić (SDP), Miomirka Mila Melank (Naša stranka) i Goran Opsenica (HDZ BiH) koji tvrdi da je zapravo Hrvat, a da ga je CIK greškom “evidentirao” kao Srbina, piše Klix.ba.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *