VSTS osudio formiranje istražne komisije u Predstavničkom domu BiH

Politika

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH usvojio je na današnjoj sjednici zaključke kojima osuđuje formiranje istražne komisije u Predstavničkom domu parlamenta BiH, uz ocjenu da je riječ o miješanju u rad pravosuđa i poruku da članovi VSTS neće učestvovati u radu ove komisije.

 

Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojim traži od svih članova VSTS BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, poručuju iz Savjeta.

 

U saopštenju VSTS se napominje da osnivanje istražne komisije tog doma za istraživanje situacije u pravosuđu, a posebno VSTS, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH.

 

– Na ovaj način Predstavnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, i kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti – upozorili su članovi ovog savjeta.

 

Oni su poručili da članovi VSTS, te sudije i tužioci u BiH ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH.

 

Visoki sudski i tužilački savjet je pozvao Predstavnički dom da sva pitanja u vezi sa pravosuđem razmatra u okviru partnerskog odnosa sa Savjetom na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti.

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su na sjednici 26. juna zatražili da kompletan VSTS BiH podnese ostavku, a usvojen je i zaključak da bude formirana istražna komisija ovog doma koja će ispitati rad pravosuđa.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *