Čović i Plenković o političkoj situaciji u BiH

Politika

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem o odnosima dvije države te o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

 

Važnim su ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa.

 

Čović upoznao je Plenkovića o preprekama, ali i nužnosti žurnog formiranja vlasti na svim razinama, posebno Savjeta ministara BiH.

 

Kazao je da su legitimni predstavnici Hrvata u BiH spremni na saradnju, uz izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima.

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković još jednom je iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u provođenju reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Evropskoj uniji. Posebno važnim istakao je poštovanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, saopšteno je iz kancelarije zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *