NSRS podržala Dodikovu izjavu o pelješkom mostu

Politika

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je večeras, na 5. posebnoj sjednici, izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac.

 

Za potvrdu izjave bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno glasovi najmanje 56 od ukupno 83 poslanika u parlamentu Srpske.

 

Za odluku je bilo 60 poslanika, 6 je bilo protiv, a 6 suzdržano.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predložio je, uoči glasanja, poslanicima u Narodnoj skupštini da podrže njegovu inicijativu, odnosno prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

 

Taj zaključak je donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, sa dva glasa “za“, članova Željke Komšića i Šefika Džaferovića, i s jednim glasom protiv, predsjedavajućeg Milorada Dodik, koji je zatim pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS.

 

Nakon što Dodikova izjava potvrđena u Narodnoj skupštini RS, zaključak Predsjedništva BiH neće imati pravno dejstvo.

 

Zaključci

 

U objedinjenim zaključcima SNSD, DNS, SP, PDP, DEMOS, NDP i Ujedinjene Srpske, koji su večeras usvojeni, navedeno je da Skupština traži od svih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na svim otvorenim pitanjima između Republike Srpske, BiH i Hrvatske, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, utvrđivanja granica na rijeci Uni i garancije da će most na Savi biti završen u predviđenom roku.

 

Od srpskih predstavnika na svim niovima institucija BiH traži se i da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

 

Skupština pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Prihvaćen je i zaključak PDP-a o formiranju tijela Narodne skupštine koji će raditi na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

 

srpskainfo.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *