Mihajlica: Osporiti namjeru Hrvatske za odlaganje nuklearnog otpada

Politika

Ukoliko Hrvatska pitanje odlaganja radioaktivnog nukleranog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice sa Republikom Srpskom, odnosno BiH, ne bude tretirala onako kako je predviđeno međunarodnim konvencijama, PDP predlaže arbitražu pred međunarodnim sudom, rekao je danas član Predsjedništva PDP Milanko Mihajlica.

 

On je istakao da ovo podrazumijeva mogućnost podnošenja tužbe protiv Hrvatske, zbog nepštovanja međunarodnih konvencija i protokola prema kojima ne bi mogla na ovoj lokaciji odlagati radioaktivni nuklerani otpad.

 

Mihajlica je na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio da je za Republiku Srpsku potpuno neprihvatljiva namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni nuklerani otpad na Trgovskoj gori zbog čega je pozvao vlasti Srpske i BiH da ospore ovo pitanje.

 

On je napomenuo da je rješavanje ovog pitanja od vitalnog interesa za Republiku Srpsku, te da je posebno važno za 230.000 građana koji žive u slivu rijeke Une.

 

Prema njegovim riječima, predstavnici vlasti Srpske i na nivou BiH iz Republike Srpske moraju ovaj problem, kao i spornu granicu na rijeci Uni između Republike Srpske i Hrvatske, tretirati kao prvorazredno političko pitanje zato što je to interes Srpske i BiH.

 

Mihajlica je podsjetio da je Predsjedništvo BiH 22. marta jednoglasno usvojilo zaključke u vezi sa ovom namjerom Hrvatske, u kojima se navodi da će predsjedavajući Predsjedništva BiH u ime Predsjedništva uputiti pismo predsjedniku i premijeru Hrvatske.

 

– Pitam srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika – da li je u skladu sa ovim zaključcima uputio pismo hrvatskom predsjedniku i premijeru? Ako je uputio pismo treba da obavijesti javnost Republike Srpske i BiH kada je to pismo upućeno i kakav je njegov sadržaj – istakao je Mihajlica.

 

Mihajlica je rekao da granica između BiH, odnosno Republike Srpske i Hrvatske ide maticom rijeke Une, što je utvrđeno još od Karlovačkog mira, Banditerovom komisijom i avnojevskim granicama, te potvrđeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *