HDZ: SDA izbjegava poštivanje izborne volje građana

Politika

Bošnjački politički predstavnici iz SDA izbjegavaju poštivanje izborne volje naroda u BiH i forsiraju majorizaciju i preglasavanje, saopšteno je iz HDZ BiH.

 

– Bošnjački politički predstavnici iz SDA u medijskom ratu koji vode protiv Hrvata u BiH, izgleda su spremni da dijele lekcije o političkom ponašanju i domoljublju, sve pod plaštom brige za državu, a zapravo vrlo konkretno izbjegavaju poštovanje izborne volje naroda u BiH – navodi se u saopštenju.U saopštenju se ističe da predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH, kao politički predstavnici Hrvata, neće dozvoliti da im se pod brigom za zaštitu države, spočitava nastojanje izmjena Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa.

 

Iz HDZ BiH naglašavaju da toga sada više nego ikada moraju biti svjesni bošnjački političari, koji forsiraju majorizaciju i preglasavanje, te pokušavaju manipulisati pojedinim politikama i stvaraju obrnute teze.

 

– Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH zalažu za reforme izbornog zakonodavstva koje bi Hrvatima garantovalo poštivanje njihove izborne volje, a nikada usmjerene protiv Bošnjaka, Srba ili bilo koga drugog – navodi se u saopštenju.

 

Iz HDZ BiH napominju da je uspostaljanje vlasti u BiH od logičnog dogovora izbornih pobjednika, kao demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda, u skladu sa izbornim rezultatom naišlo na minimum unutrašnje saglasnosti u BiH kao zajednice jednakopravnih naroda.

 

– Naizgled jednostavan proces formiranja vlasti, izazvao je toliko kontroverzi u BiH da je nemoguće ne zapitati se šta je sporno u vezi sa realizacijom i gdje je ključni problem i uzrok krize u BiH – navodi se u saopštenju.

 

Politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH ponovo su pozvali na isključivo zajednički kompromis demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, na pronalazak rješenja i povratak međusobnog povjerenja.

 

– Optuživati i pozivati HDZ BiH na odgovornost, rušenje države, a u isto vrijeme forsirati i voditi jednostranu politiku bez dogovora o legitimnom predstavljanu zvuči apsurdno i politički naivno. Usmjerimo sve opstrukcije i prozivanja na saradnju i dijalog te ubrzajmo procese kako bi što prije vidjeli evropsku BiH – navodi se u saopštenju.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *