Oprečna mišljenja o Dodikovom prijedlogu ograničavanja diskusija u NSRS

Politika

Izjava predsjednika SNSD Milorada Dodika da bi u parlamentu Srpske trebalo ograničiti diskusiju o jednoj tački dnevnog reda, ali i vrijeme koje bi partije imale za raspravu, izazvale su oprečne reakcije među poslanicima.

 

I dok jedni podržavaju takav prijedlog, drugi mu se oštro protive, a ima i onih koji su oprezni u svojim izjavama, ističući kako bi to bio udar na demokratiju, te da takvim stvarima treba pristupati sa dozom posebne pažnje.

 

Svi poslanici su, ipak, saglasni u jednom, a to je da od sjednica parlamenta ne treba praviti cirkus, kao što se to dešavalo u prošlosti, te da rukovodstvo NSRS treba zauzeti oštriji stav prema parlamentarcima i spriječiti zloupotrebe, udaljavanja od teme, vrijeđanja i slično.

 

Komentarišući dešavanja u skupštini, Dodik je prekjuče kazao kako “ozbiljni parlamenti u svijetu imaju ograničeno vrijeme rasprave o jednoj tački dnevnog reda u okviru kojeg se bave tom pričom”.

 

– Može da govori jedan u ime partije ili pet, ali svako ima svoje ograničeno vrijeme za to – naveo je Dodik.

 

Poslanici mu odgovaraju da oni već svakako imaju ograničeno vrijeme za raspravu, te da nije problem u tome, već u zloupotrebama oko povreda Poslovnika o radu NSRS.

 

– Slažem se da se red mora uvesti, ali nije problem u vremenu za diskusiju, jer nam je ono svakako ograničeno. Poslanik po jednoj tački može govoriti deset minuta, a šef kluba ima 20 minuta. Za dvije replike i krivi navod imate po još tri minute, što je ukupno oko 19 minuta po poslaniku – pojašnjava predsjednik Kluba poslanika DNS Darko Banjac.

 

On ističe da je za njega veći problem to što rukovodstvo skupštine ne primjenjuje Poslovnik na pravi način, te dozvoljavaju pojedinim poslanicima da ga zloupotrebljavaju.

 

Banjac ističe da je Poslovnik o radu NSRS dobar, te da u njemu jasno stoji da se diskutant ne može udaljavati od teme koja je na dnevnom redu.

 

– Ukoliko bi se to poštovalo, tada bi rasprave bile konstruktivnije, sve bi se radilo brže i bolje. Nikako se, takođe, ne smije dozvoliti da se povrede poslovnika koriste kao izgovor za replike i krive navode, kao što se to sada dešava. Rukovodstvo skupštine tome treba stati u kraj – poručuje Banjac.

 

Za razliku od njega, poslanik SNSD Ilija Tamindžija ima drugačije viđenje cijele situacije. On ističe da Klub poslanika SNSD odavno dijeli mišljenje da se vrijeme diskusije po jednoj tački treba ograničiti, kako se ne bi desilo da se rasprave vode po dva dana, I na kraju se najmanje priča o onome što je na dnevnom redu.

 

– U pojedinim evropskim parlamentima javnost može da vidi na njihovom sajtu tačno precizirano vrijeme od kad do kad će trajati rasprava po nekoj tački. Šefovi klubova prije te rasprave prijave poslanike koji će diskutovati o toj tački, te se tako spriječi cirkus. To je dobro i za poslanike, ali i za građane, jer ako nekoga zanima neka tačka, može u tom periodu da se uključi i gleda – pojašnjava svoje stavove Tamindžija.

 

Dodaje da je kod nas situacija sasvim drugačija jer građani moraju pratiti cijelu skupštinu da bi dobili informaciju o nekoj tački, koja ih zanima, s obzirom na to da se nikada ne zna kada će nešto doći na dnevni red.

 

Tamindžija ističe da se neće narušiti parlamentarna demokratija ako se ograniči vrijeme izlaganja. I on, takođe, najviše zamjerki ima na zloupotrebe prilikom pozivanja na povredu poslovnika od strane pojedinih poslanika.

 

– Te zloupotrebe oko povrede poslovnika im je dozvolilo rukovodstvo parlamenta. Stava sam da to treba smanjiti i ograničiti na šefove klubova. Na rukovodstvu parlamenta je da ovaj postojeći poslovnik tumači bolje, te da kroz opomene i kazne dovede parlament u red – ističe Tamindžija.

 

Dodaje da vrijeme diskusije treba ograničiti na poslaničke klubove shodno broju poslanika koji imaju. Na taj način, kako kaže on, poslanici ne bi olako trošili vrijeme na priče koje se ne nalaze na dnevnom redu.

 

– Nemoguće je da jedan poslanik može da diskutuje o svemu. Ustvari, može; mogu i ja da diskutujem o svakoj tački, ali ako bi htio da budem bezobrazan i da nekom drugom uzurpiram njegovo vrijeme – kategoričan je Tamindžija.

 

Njegov stav ne dijele poslanici PDP i SDS, Ljubiša Krunić i Davor Šešić, koji kažu da nikakvo ograničavanje diskusije ne dolazi u obzir, jer je to već regulisano Poslovnikom.

 

Za Krunića dileme nema – to bi bilo čisto urušavanje demokratije u Srpskoj, koja je ionako na ivici kraha. Ako bi do toga došlo, kako tvrdi Krunić, onda bi to vjerovatno bilo po ugledu na režime Sjeverne Koreje i ostalih diktatorskih režima u svijetu.

 

– Skupština je jedini prozor u svijet za opoziciju. Dodik je na posljednjoj skupštini pokazao krajnje neprimjereno ponašanje i mislim da zato nema prava da priča o uvođenje reda u NSRS – kaže Krunić.

 

I Šešić je stava da se ne može ograničavati vrijeme poslanicima na osnovu toga iz koje stranke dolaze ili koliko određena partija ili klub imaju poslanika. On pojašnjava da svaki mandat po zakonu pripada svakom poslaniku pojedinačno, te da moraju biti ravnopravni.

 

– Dakle, imamo 83 ravnopravna poslanika u NSRS. Ograničavati vrijeme po partijama bi bila diskirminacija. A, ako već želimo da uporedimo rad parlamenta sa nekim evropskim zemljama onda bi morali da uzmemo u obzir to kako funkcioniše čitav sistem u toj zemlji – ističe Šešić.

 

On kaže da prevenstveno treba vidjeti na kom nivou je demokratija u toj zemlji, kako funkcionišu intitucije i da li u njima ima korupcije, pa tek onda da prihvatimo, između ostalog, i taj princip ograničavanja vremena za diskusiju po jednoj tački.

 

– U našem slučaju to bi značilo samo da se onemogući opoziciji da priča o propustima aktuelne vlasti – poručuje Šešić.

 

Ni šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić nije za to da se ograniče diskusije, već zloupotrebe.

 

– Nije problem sa diskusijama jer su poslanici svakako vremenski ograničeni. Ograničiti vrijeme diskusije bi bilo narušavanje demokratije. Međutim, problem je u zloupotrebi povrede Poslovnika. Dešava se da neki poslanik ustane, pročita određen član Poslovnika, koji nema veze sa pričom koja se u tom momentu dešava, i onda krene sa replikama – pojašnjava Vasić.

 

Smatra da upravo to treba ograničiti i spriječiti da se priča o nečemu što nije na dnevnom redu.

 

– To je suština čitave priče. Dešava se da je na dnevnom redu, recimo, poljoprivreda, a da se na sjednici priča o Tamindžiji, hercegovačkom derbiju na Trebišnjici i još koješta – kaže Vasić.

 

Dežurni provokatori

 

Komentarišući ponašanje dijela poslanika, koje je često van okvira propisanog Poslovnikom o radu NSRS, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović je istakao da je na javnosti da ocijeni ko se ponaša parlamentarno, poštuje Poslovnik i pokušava da bude konstruktivan.

 

– Većina poslanika ima korektan odnos prema Poslovniku, kolegama i javnosti. Sa druge strane su oni koji zloupotrebljavaju Poslovnik i koriste uvredljive izraze koji ne priliče poslaniku, vjerujući da će se na taj način u boljem svjetlu predstaviti javnosti. Ne vjerujem da neko u javnosti to doživljava pozitivno – naglasio je Čubrilović.

 

On je dodao da izborni rezultati onih koji su se u prethodnom sazivu ponašali nedostojno pokazuju da takva praksa može biti veoma kontraproduktivna, jer građani sve vide i zasite se dežurnih provokatora.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *